Oktober, 2017

14okt21:00- 23:00asamisimasa Norgesturné: TrondheimnyMusikk-turné med verker av Øyvind Torvund, Tine Surel Lange og Trond Reinholdtsen21:00 - 23:00 Dokkhuset :Konsert

Mer

Om

Opplev et av våre fremste samtidsensembler live når nyMusikk markerer Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum med asamisimasa på Norgesturné i høst. På programmet står komponister som på hver sin måte utforsker hva musikk kan uttrykke i dag: Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen og Tine Surel Lange.

Det prisbelønnede ensemblet asamisimasa har bygget seg en sterkt rennommé i Norge og internasjonalt for sine kompromissløse fremføringer av samtidsmusikk og evne til å sette repertoar i nye kontekster. Ensemblet har tidligere samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi og Alvin Lucier.

Besetning: Ellen Ugelvik (piano), Kristine Tjøgersen (klarinett), Tanja Orning (cello), Jennifer Torrence (perkusjon) og Anders Førisdal (gitar).

Program
Øyvind Torvund – Willibald Motor Landscape (2012)
Tine Surel Lange – PRESSURE (2017) Urfremføring
Trond Reinholdtsen – Spätstil (2017) Urfremføring

Turneen støttes av Norsk Komponistforening, og produseres av nyMusikks sentralledd og lokalavdelingene nyMusikk Østfold, nyMusikk Trondheim, nyMusikk Kristiansand, nyMusikk Stavanger og nyMusikk Nordland.

OM VERKENE
Programmet tar utgangspunkt i ensemblets lange samarbeid med de norske komponistene Trond Reinholdtsen og Øyvind Torvund. De har også invitert den unge komponisten Tine Surel Lange som skrev sitt første verk for dem til Borealis i 2016.

Øyvind Torvund – Willibald Motor Landscape (2012)
Komponist Øyvind Torvund (f. 1976) tar i bruk materiale fra bl.a. film, gjenbrukte kassettopptak, dyrelyder og projiserte bilder for å koble et medium til et annet og skape nye, kontrastfylte overganger. Melodiske temaer møter konseptuelle ideer, akustisk kammermusikk og lyder frambrakt av lo-fi elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. Willibald Motor Landscape er en musikkcollage som bringer sammen fragmenter av lyd- og musikkmateriale som bilalarmer, elektriske motorer, klarinetter, stemmegafler og pulserende akkorder.

Tine Surel Lange – PRESSURE (2017) Urfremføring
Komponist og kunstner Tine Surel Lange (f. 1989) har bakgrunn fra studier i komposisjon, lydkunst og lyddesign i Danmark, Norge og Litauen. Hun arbeider med den omgivende verden både tematisk og som materiale. Verkene spenner fra det instrumentale til elektroakustiske og fra konsert til installasjon – gjerne med audiovisuelle innslag, alltid med et sterkt fokus på live-opplevelsen. I et nytt audiovisuelt verk for asamisimasa bruker hun temaet kroppspress som politisk og klanglig materiale. Verk og video: Tine Surel Lange. Danser: Thomas Voll. Kroppsmaler/kunstner: Vilija Vitkutė.

Trond Reinholdtsen – Spätstil (2017) Urfremføring
For ti år siden skrev komponist Trond Reinholdtsen (f. 1972) ”Unsichtbare Musik” (”usynlig musikk”) som var preget av datidens semio-ultragestaltestetisk-protopostkonseptuell-korrelasjonelle trend. Resten er historie. Eller er det egentlig det? Som vi alle vet, så har den relevante kunstneriske og politiske diskurs forandret seg radikalt de siste ti år, og de som fortsatt henger fast i den postmodernistiske hengemyra er i big trouble. Vi har nemlig entret «the Post-Antropocene», den post-humane geologiske periode hvor mennesker og menneskelig aktivitet blir gradvis mer irrelevant. Den hevnlystige naturen og de kreative vitale roboter har tatt over sjappa. Det sier seg selv at en musikk basert på ”ideer” eller menneskelig aktivitet, bevissthet og persepsjon automatisk vil framstå som nostalgisk kitsch. Den eneste adekvate kunstneriske posisjon blir derfor å fremme en musikk ”an sich”. En musikk som utelukkende er material: prima materia. En musikk som totalt omgår ”det menneskelige” som faktor. En musikk som er hundre prosent ”seg selv”.

Tid

(Lørdag) 21:00 - 23:00

Sted

Dokkhuset

Dokkparken 4, 7014 Trondheim

Arrangør

nyMusikk Platous gate 18, Oslo

X
X