God jul og godt nytt år fra Norsk Komponistforening

For et 100-årsjubileum 2017 har vært for Norsk Komponistforening! 

Jørgen Karlstrøm, styrleder i Komponistforeningen, takker alle ansatte, tillitsvalgte, samarbeidspartnere og bidragsytere i 2017. Foto: Renate Madsen.

Samarbeidspartnere, medlemmer, venner og kolleger; Tusen takk til alle som har vært med og feiret denne store begivenheten! Jeg vil spesielt takke de to prosjektlederne for 100-årsjubileet som har gjort en helt ekstraordinær innsats, Håkon Berge og NKFs nestleder Stine Sørlie. Dere fortjener en lang og stående applaus! De ansatte i NKF, Lars Igesund, Beate Styri og Jon Olav Kringeland har også gjort en formidabel innsats for at det skulle bli en storslagen feiring. Det samme har alle tillitsvalgte i NKF, alle medlemmer og gode samarbeidspartnere. Det har vært et skikkelig stort gruppearbeid, rett og slett, og det er fantastisk inspirerende å få jobbe sammen med dere!

Over 400 arrangementer har blitt gjennomført over hele landet, og det har blitt startet mange nye prosjektet som forhåpentligvis vil fortsette videre de neste årene. Jeg har vært på arrangementer over hele landet i år. Det har vært overveldende å se det store engasjementet. Konserter, forestillinger, festivaler, kurs, debatter og diskusjoner, TV-sendinger, en ti episoders radio-dokumentar, bøker, artikler, intervjuer, foredrag og omtaler. Norsk Komponistforening kunne ikke fått bedre gaver enn dette.

Vi har hatt som mål at jubileet skulle skape nye muligheter, og at jubileet skulle skape nye forbindelser mellom kunstnere og publikum, mellom komponister og musikere, og mellom Norsk Komponistforening og gode samarbeidspartnere. Når vi nå ser tilbake på året som har gått, føler vi virkelig at vi har nådd disse målsettingene. Det er så utrolig mange som har bidratt på hvert sitt vis. Jeg føler virkelig at vi gjennom denne feiringen har knyttet tettere bånd til så mange, bånd som vil strekke seg langt inn i fremtiden.

Vi har også rukket å gjøre mer enn å feire vårt jubileum. I november delte vi for første gang ut Komponistforeningens likestillingspris. Prisen gikk til Borealis – en festival for eksperimentell musikk.  De har virkelig vist hvordan det får positive effekter når man tar likestillingsarbeid på alvor. Gratulerer!

På NM i kor i Trondheim delte vi for første gang ut Hedersprisen for beste framføring av et norsk verk. Kammerkoret Aurum var en stolt første mottaker. Prisen er opprettet som et ledd i å sette fokus på norsk kormusikk. Norske kor er blant de mest aktive brukerne av norsk musikk, og ikke minst nyskrevet norsk musikk. Det setter vi bokstavelig talt pris på!

Prisen Årets utøver ble også delt ut for 32. gang i 2017. Prisen som nå er på 100.000 kroner gikk i år til Ensemble neoN. Ensemblet har fra før vunnet ikke mindre enn to Spellemannpriser, senest tidligere i 2017. Vel fortjent!

På Komponistforeningens stiftelsesdag 24.oktober lanserte vi sammen med Music Norway KUPP – talent- og nettverksutviklingsprogrammet for unge komponister, støttet av Sparebankstiftelsen, Talent Norge, TONO, Det Norske Komponistfond, og seks norske orkester. Det var spesielt hyggelig å kunne lansere et program som handler om framtidens komponister, på stiftelsesdagen i jubileet som har feiret vår 100-årige historie.

I November startet #Spillnorsk, norske komponister og tekstforfatteres egen landsdekkende festival. Prosjektet som i 2017 gikk av stabelen på fem ulike steder i Norge er et samarbeid med NOPA, og har Nina Nielsen og Rune Rebne i spissen som prosjektledere. Tusen takk til alle involverte! Vi satser videre i 2018, og har allerede signaler fra mange kommuner om at de ønsker å være med for å feire norsk musikk.

Vi har også gjennomført, vært deltakere i, og gitt støtte til en lang rekke prosjekter i året som gikk: Ung.Kom, Ballade, Veslefrikk, Ultima, SafeMUSE, Jenteprosjektet, Balansekunst, Only Connect, og mange mange flere! Tusen takk for å vi får arbeide sammen med dere!

Vi er klare for 2018!

God jul og godt nytt år!

Jørgen Karlstrøm
Styreleder
NKF