«Hundre års utakt» – boklansering og symposium under Festspillene Bergen

Festspillene i Bergen markerer Komponistforeningens jubileum med flere konserter, og under festivalen lanseres boken «Hundre års utakt» (red. Geir Johnson) ved et symposium på Bergen Offentlige Bibliotek den 3.juni kl. 11:00-15:00.

Kanskje er begrepet ‘norsk utakt’ en god inngang for å forsøke å forstå de endringene som har gjort seg gjeldende i kunstmusikken? I ”Hundre års utakt” møter vi en rekke skribenter som har ulike innfallsvinkler til deler av nyere norsk musikkhistorie. Selv om boken utgis i forbindelse med foreningens 100-års jubileum, er hovedfokuset likevel utviklingen i norsk musikkliv gjennom de siste 30 år.

Program 3. juni ved Festspillene i Bergen, Bergen Offentlige Bibliotek:
Kl. 11:00-14:00 – Symposium ‘Hundre års utakt’
Det blir møter med komponister som reflekterer over komponistrollen i dag. Lyden av Bergen blir også et tema, med urfremføring av Pia Møller Johansens elektroniske komposisjon «Vannverk» som et høydepunkt, og Hild Borchgrevink vil presentere utstillingen «Musikalsk skrift» som hun har kuratert.

Medvirkende: Rebecka Ahvenniemi, Frode Barth, Anders Beyer, Hild Borchgrevink, Eivind Buene, Glenn Erik Haugland, Hilde Holbæk-Hanssen, Marion Hestholm, Pia Møller Johansen, Geir Johnson, Agnes Ida Pettersen, Kaija Saariaho og Rolf Wallin.

Kl. 14:00-15:00 – Boklansering ‘Hundre års utakt’
I jubileumsboken ”Hundre års utakt” fortelles noen av de morsomme og rare hendelsene som har funnet sted i foreningens indre og ytre liv. Fortellingene blir formidlet gjennom en rekke skribenter som har ulike innfallsvinkler til deler av denne historien.

Denne bokutgivelsen er på sett og vis et polemisk skrift; komponister arbeider ikke bare i sine studioer eller ved skrivebordet – de har også vært med på å utforme kunstpolitikk og en rekke av landets kunstinstitusjoner. Geir Johnson, redaktør.

Med boken følger også 26 utvalgte spor fra de siste årenes plateproduksjon, der ulike komponisters verk fra siste fjerdedel av Komponistforeningens historie presenteres i form av lyd; ett spor for hvert år til og med 2017.

I en tid der kunstnerne igjen går på barrikadene for å forsvare disposisjonsretten til eget arbeid, er det viktig å peke på den samfunnsformende innsatsen de samme kunstnerne har stått for, sier redaktør Geir Johnson.

Boken inneholder seks kapitler og tolv sideblikk:

  • Hundre års utakt?
    Redaktør Geir Johnson, komponist og mangeårig leder for Ultima-festivalen, gir et riss av nyere musikkhistorie sett fra komponistperspektiv.
  • 33 begynnelser. Hilde Holbæk Hanssen, en nestor i norsk musikkinformasjonsarbeid, beskriver de historiske prosessene bak utviklingen av en rekke institusjoner.
  • De etablerte outsidere. Anders Beyer, direktør for Festspillene i Bergen, har fulgt norsk musikkliv tett siden 1990, og gir et tilbakeblikk på denne utviklingen, slik det så ut fra dansk hold.
  • The Composer will be present. Christian Eggen er selv komponist og en av landets fremste dirigenter, og skriver om møtet mellom komponisten, musikeren og partituret.
  • Absolutt pluralisme. Hild Borchgrevink, skribent og kurator, tar for seg forståelsen av ”det norske” i en internasjonal kontekst.
  • Ein vestlandsk lydodyssé. Forfatter og kurator Nicholas Møllerhaug beskriver sin vei inn i den norske lydodysséen fra slutten av 1980-tallet.

Øvrige skribenter i boken er: Rebecka Ahvenniemi, Olaf Eggestad, Glenn Erik Haugland, Henrik Hellstenius, Geir Are Jensen, Asbjørn Schaathun, Stine Sørlie og Peter Tornquist.

Boken utgis av Norsk Komponistforening
Forlag: Grappa Musikkforlag AS.
Design og layout: Tuva Løyning, Melkeveien Designkontor AS.
ISBN 978 82 92598 90 1. Produktnummer: ACD5097.

Pressekit med bokomtale, innholdsfortegnelse og liste over lydspor finner du på Grappas nettsider.

Lytt til ‘Hundre års utakt’ – lydspor på Spotify>>>

OPPTAK FRA BOKLANSERINGEN FINNES PÅ DENNE SIDEN>>>

For ytterligere informasjon og anmeldereksemplar av boken, vennligst kontakt:
Erik Gard Amundsen, director Classical Music, Grappa Musikkforlag AS, erik@grappa.no, tel: 23 35 80 00
Beate Styri, kommunikasjonsansvarlig Norsk Komponistforening, beate@komponist.no, tel: 906 06 661