Musikk i Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets samling av musikk er landets største og dokumenterer særlig norsk musikk i bred forstand med hensyn til genrer, perioder og formater. Samlingen inneholder lydopptak, notetrykk, musikkmanuskripter, bøker, tidsskrifter, dokumentasjon og arkiver etter privatpersoner og organisasjoner. Nedenfor er en enkel oversikt med kontaktinformasjon samt henvisning til de viktigste katalogene materialet er registrert i. Samlingen er svært omfattende og den er registrert i mange ulike systemer der mye hverken er synlig eller tilgjengelig på nett. Den beste inngangen til vårt materiale er derfor å ta kontakt på epost i første omgang og forklare hva man er ute etter, så hjelper vi med veiledning og søk i samlingene.

Kontakt:
Åpningstider: Mandag – fredag 0900 – 1530

Generelle musikkhenvendelser:
musikk@nb.no
23276176

NB noter:
noter@nb.no

Nettsider:
www.nb.no/musikk
www.nb.no/noter

Kataloger og tilgang på materiale
Digitalt materiale er tilgjengelig på www.nb.no, blant annet digitale bøker, manuskripter, og noe lyd. Svært mye digitalt materiale er kun tilgjengelig i våre lokaler pga rettigheter.
Når det gjelder analogt materiale, er veldig mye oppbevart i magasiner. Det er derfor lurt å gi beskjed på forhånd om hva man ønsker å se på.

Trykt materiale:

 • NB noter(Publiseringstjenesten for norsk samtidsmusikk)
 • Oria (Nasjonalbibliotekets hovedkatalog for trykt materiale)

Manuskripter:

 • Online manuskriptkatalog: Hanske. Katalogen lenker til nb.no der verk som ikke er beskyttet av opphavsrett er fritt tilgjengelig for nedlasting. For rettighetsbelagt musikk må man besøke oss for å se manuskriptene. Ønsker man en kopi må vi har tillatelse fra rettighetshaver.
 • Kortkatalog. Fortsatt er mesteparten av manuskriptene våre registrert på kortkatalog. Vi bistår gjerne med oppslag i kortkatalogen, men det beste er om man besøker oss og gjør oppslag selv.

Lyd:

 • http://www.nb.no/baser/nordisko/ (Noe fra 1980-tallet, ellers fra 1990 – 2010)
 • Oria (mest aktuelt for utgivelser etter 1990) supplerer og delvis overlapper Nordisko
 • Plateutgivelser før 1990 og produksjonsmateriale (masterbånd etc) er for det meste registrert i interne kataloger. Vi har en stor del av det som er utgitt i Norge, så her er det bare å spørre, så hjelper vi med å søke det opp.
 • www.nb.no/noter/katalog (Lydkatalogen til NB noter, klikk på lyd i høyre kolonne)

Kringkasting:

 • NRKS digitale radioarkiv (fra 30-tallet fram til i dag). Kun tilgjengelig på vår lesesal. Noe radio er fritt tilgjengelig på våre nettsider, men det er snakk om programmer uten musikk
  (intervjuprogrammer, dokumentarer etc).
 • TV. Vi har kopier av en stor del av NRKs produksjoner før 1990. Etter 1990 har vi alle sendeflater fra NRK, TV 2, TV Norge m.fl.

Noen spesialsamlinger: