Nasjonal jubileumskonsert i Kristiansund

Dagfinn Koch og Kjell Seim har tatt initiativet til en storstilt musikalsk trippelfeiringfeiring i Kristiansund i anledning av Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum, og at Kristiansund Sinfonietta er 25 år og Kristiansund fyller 275 år som by. Søndag 12. mars vil Operaens Sinfonietta med solister under ledelse av Kjell Seim presentere et program som er satt sammen av eldre, kommenterte og restaurerte norske verk, samt nye verk.

Kulturminister Linda Helleland skriver følgende i sin hilsning til jubileumskonserten:
Norsk Komponistforening har vært en bauta i norsk kulturliv helt siden starten. De har vært en pådriver
for utvikling, en viktig samarbeidspartner for Kulturdepartementet og ikke minst bidratt til mange
gode kulturopplevelser for det norske publikummet.

Foreningen har uten tvil hatt stor betydning for Norge som kulturnasjon. Når de nå skal feire hundreårsdagen sin, forstår jeg godt hvorfor de har valgt Kristiansund som et av åstedene for feiringen sin. Kristiansund og Nordmøre har en helt spesiell musikkhistorie og har vært et episentrum for utviklingen i den norske operatradisjonen.

Byens musikkliv er bygd rundt sterke institusjoner som Operaen, Symfoniorkesteret, Sinfoniettaen
og ikke minst byens musikklinje og kulturskole. Kristiansund har fostret komponister og medlemmer til foreningen i lang tid og fortsetter å gjøre det i dag.

Men kanskje mest av alt er det menneskene her – både ildsjelene og lokalbefolkningen – som sørger for
å gjøre Kristiansund til et kultursentrum på Nordmøre og i Norge. Her er det initiativ, skaperlyst og fruktbare samarbeid året rundt.

Konserten i Knudtzonlunden blir en verdig markering av alle tre jubileene. Her skal gammelt og nytt, fortid og framtid smelte sammen. Og det finnes vel få bedre måter å feire tid som har gått på, enn å tenke og skape nytt og se framover.

Å sitte med notepennen i hånden – det er liksom alltid å begi seg ut på en spennende ekspedisjon i nye og ukjente eventyrland. – Edvard Fliflet Bræin.

Kristiansund feirer i 2017 hele 275 år som by ved hav, og vi har gjennom tidene utviklet oss til å bli en fargerik kulturby som den dag i dag kjennetegnes ved et nyskapende og mangfoldig kulturliv. Mye av
dette kan vi takke Bræinfamilien for, og når vi nå skal feire de norske komponister her i Kristiansund, synes det helt naturlig at dette gjøres i deres navn. En slik jubileumskonsert på Knudtzonlunden med Operaens sinfonietta, dirigent Kjell Seim, komponist Dagfinn Koch med flere og solister blir et storslått bidrag til byens feiring av sine 275 år, så vel som Norsk Komponistforenings 100 år og Kristiansund Sinfoniettas 25 år. Vi er derfor svært glade for å kunne bidra til denne feiringen, og vil spesielt få takke Kjell Seim og Dagfinn Koch for initiativet og gjennomføringen av dette spennende og viktige prosjektet.
– Kristiansunds ordfører Kjell Neergaard.

Det er skrevet et fyldig program med verkomtaler, biografier og en flott artikkelsamling med til dels ukjent musikkhistorie:
Den ukjente jubilanten av Geir Johnson.
Kristiansund 275 år, alltid for full musikk! av Odd W. Williamsen.
Bræin-dynastiet av Hilde Holbæk-Hanssen.
Musikkarven etter tre generasjoner Bræin av Astrid Giæver Marvik.
Kristiansund Sinfonietta. – Fra idè – gjennom trang fødsel, til et produktivt ensemble av Olav Grytnes.
En norsk musikk? Variasjoner over nasjonsbegrep, historie og geografi av Emil Bernhardt.

Nedlastbart program for Jubileumskonserten.

Vorspiel på Havnekontoret, Kaibakken 1, Kristiansund, lørdag 11. mars kl. 20.00: En happening og møteplass for komponister, artister og publikum dagen før dagen. Gratis inngang.

Se programmet for jubileumskonserten 12. mars kl 15:00 i vår jubileumskalender>>>

Bildet i artikkelen: Christian Bræin og datteren Marie i deres hjem ca 1910.
Foto: Georg Sverdrup. Nordmøre museums fotosamling.