Nordic Music Days 2019 blir i Bodø

Norsk Komponistforening (NKF) er i 2019 vertskap for den internasjonale festivalen Nordic Music Days (NMD). Styret i NKF har for første gang valgt å legge festivalen et annet sted i Norge enn i Oslo, og det til Stormen og Bodø. Komponist Therese Birkelund Ulvo er engasjert som kunstnerisk leder og musikeren Eirik Raude som prosjektleder.

Jørgen Karlstrøm, styreleder. Foto. Renate Madsen

Etter å ha sett på flere alternative plasseringer i Europa for festivalen i 2019, var ikke styret i Norsk Komponistforening i tvil om at Bodø og Stormen var det beste valget. Måten vi har blitt møtt av kulturlivet i Bodø har vært overveldende, og nivået på utøverne og på kulturarenaene, både i Bodø og i regionen, er skyhøyt. Når vi i tillegg har fått med oss Therese Birkelund Ulvo og Eirik Raude til å lede festivalen tror vi dette blir en helt unik festivalopplevelse. De er begge profilerte kunstnere med internasjonale karrierer og har begge solid erfaring som festivalledere, henholdsvis i Hardanger Musikkfest og Risør Kammermusikkfest. Vi ser virkelig fram til denne begivenheten!, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

Nordic Music Days (NMD) ble grunnlagt i 1888, og eies og arrangeres av de nordiske komponistforeningene. Festivalen arrangeres årlig i en ambulerende modell, hvor hvert lands komponistforening er vertskap for festivalen på rundgang. De fleste utgavene av festivalen har blitt arrangert i de nordiske hovedstedene, med flere internasjonale avleggere: Berlin 2002 i regi av Norsk Komponistforening, og en avstikker i Paris 2006 under Radio Frances Festival Présences. I 2017 arrangerte Föreningen svenska tonsättare NMD i London på Southbank Center med åpningskonsert i Royal Festival Hall. Nå kommer festivalen til Bodø!

Det at Bodø er destinasjonen for Nordic Music Days 2019 var en svært motiverende faktor for å si ja til å være kunstnerisk leder. Bodø har blitt kjent for et suverent arbeid for publikumsutvikling rundt musikkmiljøet i Bodø og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, og det er veldig inspirerende å kunne få ta del i dette for en liten periode, sier Therese Birkelund Ulvo. I Norge, hvor vi har Ultimafestivalen som en stor og veldig synlig aktør, er det ekstra viktig å få vise frem noe mer enn Oslo til alle de tilreisende komponistene og musikerne. Det er nettopp en av styrkene ved Norge at vi har et rikt og velfungerende kulturliv over hele landet, sier hun.

Nordic Music Days er en av Europas eldste festivaler og eies av Nordisk Komponistråd, som er en samarbeidsorganisasjon for de nordiske komponistforeningene. President i Nordisk Komponistråd Antti Auvinen forteller:

Nordic Music Days er sentral i det nordiske samarbeidet mellom komponister og musikere, og også mellom organisasjonene i Norden. Festivalen har i 130 år knyttet Norden sammen og bidratt til kunstneriske samarbeidsprosjekter som har løftet det kunstneriske nivået i møte med et internasjonalt publikum. Det nordiske samarbeidet har også kulturpolitiske effekter langt ut over festivalens varighet hvert år, og viser viktigheten av samspillet mellom de lokale, nasjonale og internasjonale aktørene. – Antti Auvinen, president i Nordisk Komponistråd.

Festivalen vil vare i fire dager og ha stor bredde, med konserter, workshops, seminarer, minikonserter og andre presentasjoner. Festivalledelsen for NMD 2019 er allerede godt i gang med planleggingen.

Responsen fra aktører i Bodø og omegn som ønsker å bidra er enestående. Jeg har tro på at vi kan få til en helt spesiell og minneverdig festival i 2019, og jeg gleder meg til å la det nordiske samtidsmusikkmiljøet bli bedre kjent med Bodø! Vi skal lage en festival i Bodø som kombinerer det sterke lokale kulturlivet i nord med de beste musikkkreftene i norden. Vi ønsker å ta i bruk hele byen, og det er viktig for meg å lage en festival som er i samspill med Bodø selv, og utnytter områdets særpreg. Det vil være stor aktivitet i alt fra flotte Stormen, til offentlige steder og mindre og mer intime arenaer, forteller en entusiastisk Therese Birkelund Ulvo.

Nordiske Musikkdager (NMD) 2019 sammenfaller med Stormens 5-års jubileum.

Rolf-Cato Raade, direktør Stormen Konserthus.

– Dette er den største samlede internasjonale presentasjon av ny nordisk kunstmusikk i Europa og vi ser frem til å arrangere festivalen i Bodø. Tidspunktet er 13-17 november 2019, altså under Stormens 5-års jubileum. Vi ser nå på ulike muligheter for å markere denne begivenheten i eller rundt festivalen. Dette er en perfekt markering av Bodø på veien mot å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2024, sier Rolf-Cato Raade, direktør for Stormen Konserthus i Bodø.

Norsk Komponistforening holdt pressekonferanse i Stormen Konserthus (hovedfoaje 2. Etasje) torsdag 12.april kl. 10.00 hvor lanseringen av Bodø som festivalby for NMD 2019 ble gjort.

Kunstnerisk leder Therese Birkelund Ulvo, prosjektleder Eirik Raude og styreleder for Norsk Komponistforening, Jørgen Karlstrøm m.fl. var til stede ved lanseringen.

KONTAKTINFORMASJON:
Beate Styri, kommunikasjonsansvarlig Norsk Komponistforening
Mob: +47 906 06 661 | E-post: beate@komponist.no | komponist.no

Therese Birkelund Ulvo, kunstnerisk leder Nordic Music Days (NMD) 2019 – Bodø
Mob: +47 93295821 | E-post: therese@tbulvo.com | tbulvo.com

Jørgen Karlstrøm, styreleder Norsk Komponistforening
Mob: +47 957 25 736 | E-post: jorgen@komponist.no komponist.no

Rolf-Cato Raade, direktør Stormen Konserthus
Mob. +47 926 22 035 | E-post rolf-cato@stormen.no | stormen.no

NMD 2019, kunstnerisk leder Therese Birkelund Ulvo, bakgrunn:

Therese Birkelund Ulvo, kunstnerisk leder NMD 2019.

Therese Birkelund Ulvo har studert komposisjon ved Norges musikkhøgskole og Guildhall School of Music and Drama i London. Hun blir beskrevet som en utøverkomponist: Hun skriver ikke et stykke for sopran, men for en helt bestemt sopran med et bestemt uttrykk. Hun arbeider med mennesket, i stedet for et instrument, i tett prosess med utøverne hun skriver for. Musikken er inspirert av andre kunstfelt, som film, tekst og lydkunst. Hun har et nært forhold til norsk tradisjonsmusikk, der man kan finne både det mikrotonale, det rapsodiske og åpne former. Hennes verk blir ofte fremført i inn- og utland.• Ulvo har vært involvert i Hardanger Musikkfest i ulike roller siden 1999, og overtok i 2014 den kunstneriske ledelsen sammen med Tora Augestad. I tillegg til sitt virke som komponist er hun aktiv i mange verv og roller i kulturlivet, blant annet som plateprodusent

• Ulvo var Rikskonsertenes intro-komponist 2011-2013. I 2015 mottok Ulvo De Unges Lindemanpris, utvalgt av komponist Cecilie Ore.
• I internasjonale Rostrum for komponister i Wrocław, Polen, i 2016, ble Therese Birkelund Ulvos verk Shadows and Shields tildelt utmerkelsen Recommended Works i den generelle kategorien der elleve verk fra hele Europa anbefales for radiospilling i mønstringens 30 deltagerland.
• I oktober 2017 ble Ulvo den første av i alt seks komponister som ble utvalgt til å være del av KUPP, et utviklings og nettverksprogram for unge, lovende komponister.

NMD 2019, prosjektleder Eirik Raude, bakgrunn:

Eirik Raude, prosjektleder NMD 2019. Foto: Bo Mathisen

Eirik Raude har vunnet en rekke priser som slagverker og urfremført et titalls verker. Han har vært solist med orkestre som Berlin-filharmonien og Los Angeles-filharmonien, urfremført verker av bl.a Erlend Skomsvoll, Sofia Gubaidulina, Eivind Buene, Mark Adderley. Han har gjort tverrkunstneriske samarbeider, som samtidsmusikk med videokunst, samtidsdans og teater, og utforsking av ny teknologi; med bl.a Boya Bøckmann, Ursound, Kolbenstvedt & Ossavy, DansDesign. Det seneste prosjektet er en konsert som utforsker lyd i rom; Horisonter, sammen med Arve Henriksen. Han ga ut sin første solo-cd i 2005, applaudert av pressen. Eirik Raude studerte slagverk ved Norges musikkhøgskole, Rotterdam konservatorium og Yale University, og har undervist ved Barratt-Due musikkinstitutt, Norges musikkhøgskole, Tromsø internasjonale slagverkkurs, i tillegg til masterclasses. Han arbeidet i 10 år som slagverker i Oslo-Filharmonien.

FAKTA:
Nordic Music Days – historisk oversikt
Bodø 2019 – Norway
Helsinki 2018 – Finland

Tidligere festivaler:
London 2017 – Sweden
Reykjavík 2016 – Iceland
København 2015 – Denmark
Oslo 2014 – Norway
Helsinki 2013 – Finland
Stockholm 2012 – Sweden
Reykjavík 2011 – Iceland
København 2010 – Denmark
Oslo 2009 – Norway
Helsinki 2008 – Finland
Norrköping 2007 – Sweden
Reykjavík 2006 – Iceland
København, Malmö and Helsingborg 2004 – Denmark
MAGMA, in Berlin 2002 – Norway
Lahti, Turku, Helsinki 2000– Finland
Stockholm 1998 – Sweden
Reykjavík 1996 – Iceland
København 1994 – Denmark
ULTIMA, in Oslo 1992 – Norway
Turku, Espoo, Helsinki 1990 – Finland
Stockholm 1988 – Sweden
Reykjavík 1986 – Iceland
København 1984 – Denmark
Oslo 1982 – Norway
Helsingfors 1980 –Finland
Stockholm 1978 – Sweden
Reykjavík 1976 – Iceland
København 1974 – Denmark
Helsingfors 1970 –Finland
Stockholm 1968 – Sweden
Reykjavík 1967 – Iceland
Helsingfors 1964 –Finland
København 1962 – Denmark
Stockholm 1960 – Sweden
Oslo 1958 – Norway
Helsingfors 1956 –Finland
Reykjavík 1954 – Iceland
København 1952 – Denmark
Helsingfors 1950 –Finland
Oslo 1948 – Norway
Stockholm 1947 – Sweden. Uoffisielle Nordiske Musikkdager. Evenementet inngikk i forberedelsene for Nordisk Komponistsråds planer om å innføre permanente Nordiske Musikkdager.
København 1938 – Denmark
Oslo 1934 – Norway
Helsingfors 1932 –Finland
Stockholm 1927 – Sweden
Helsingfors 1921 –Finland
København 1919 – Denmark
Stockholm 1897 – Sweden
København 1888 – Denmark

Relaterte lenker:
Call for Scores, Nordic Music Days 2019