Oslo-Filharmonien med POING-start for Komponistforeningens 100-årsjubileum!

I 2017 feirer Norsk Komponistforening 100 år. Det er en viktig milepæl i norsk musikkhistorie, og det skal feires med lyd! En rekke arrangementer vil finne sted over hele landet gjennom hele året.
Følg med i vår jubileumskalender.

Startskuddet for jubileet skjer med Oslo-Filharmonien og trioen POING, som urfremfører verket Saan av Jan Erik Mikalsen torsdag 12. januar kl. 19.00 i Oslo Konserthus. Etter konserten inviterer vi til en liten mottakelse i Glasshuset. Konserthuset har for øvrig også en sentral plass i Komponistforeningens historie – det ble foreslått bygget i 1942 av komponist og senere mangeårig styreleder for foreningen, Klaus Egge.

Oslo-Filharmonien er et internasjonalt anerkjent symfoniorkester som snart kan se tilbake på hundre års historie. I januar presenterer de tre konserter med urfremføringer knyttet til Komponistforeningens jubileum. Denne kvelden får vi høre orkesteret under ledelse av den eminente sørkoreanske dirigenten Han-Na Chang, og med den fargerike trioen POING på laget i urfremføringen av Jan Erik Mikalsens verk, kan vi garantere en unik konsertopplevelse! Jan Erik Mikalsen (f. 1979) sin musikk har de siste årene vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt. I 2015 mottok han hovedprisen under den tradisjonsrike komponistmønstringen International Rostrum of Composers med verket Songr for orkester.

POING spiller med Oslo-Filharmonien i Konserthuset. Fra v.: Frode Haltli, Håkon Thelin, Rolf-Erik Nystrøm. Foto: Geir Dokken

PROGRAM:
Mikhail Glinka: Ouverture til Ruslan og Ludmila
Jan Erik Mikalsen: Saan for POING og orkester – WP
Modest Musorgskij: Bilder fra en utstilling

Oslo-Filharmonien
Han-Na Chang
, dirigent
POING:
Rolf-Erik Nystrøm,
saksofon,
Frode Haltli, akkordeon,
Håkon Thelin, kontrabass.

Om Norsk Komponistforening
Norsk Komponistforening er en organisasjon for profesjonelle komponister. Komponistforeningen har siden starten spilt en viktig kulturpolitisk rolle, og vært pådriver i opprettelsen av eksempelvis Oslo Konserthus, den landsdekkende organisasjonen nyMusikk, Norges musikkhøgskole, det musikkteknologiske senteret NOTAM, festivalen Ultima og Norsk Musikkinformasjon som siden ble innlemmet i Music Norway. Alle blir viktige lagspillere i foreningens jubileumsår, i tillegg til flere ensembler stiftet av enkeltmedlemmer.

Komponistforeningens styreleder Jørgen Karlstrøm gleder seg stort til OFOs konsert med POING som markerer starten for et jubileum med fokus på verk av norske komponister.
Foto: Renate Madsen.

Opphavsretten har alltid vært en fanesak for Komponistforeningen. I 1928 opprettet foreningen TONO. Den første samlede utbetalingen til komponistene var på 67 kroner. I dag omsetter TONO for ca. 600 millioner kroner. Komponistforeningen har også vært sentral i opprettelsen av Kopinor, Norwaco og Bibliotekvederlag på opphavsrettsiden, samt innføring av garantiinntekt og kunstnerstipend.

Norsk Komponistforening har over 200 medlemmer og er i stadig vekst, både i antall medlemmer og i kunstnerisk mangfold og genrebredde. Våre medlemmer skaper lydkunst, installasjoner, orkestermusikk, kammermusikk, elektronisk musikk, performance, støy, jazz, scenisk musikk, filmmusikk osv.

– Denne spennvidden tydeliggjøres når Komponistforeningen lanserer sitt jubileum: Samtidig som vår lanseringskonsert med Oslo-Filharmonien finner sted, har All-Ears festivalen sin åpningskonsert på Blå. Vi anbefaler også All-Ears-festivalens konserter, som finner sted i Oslo i perioden 12.-15. januar, sier en samstemt lederduo i Norsk Komponistforening – Jørgen Karlstrøm, leder og Stine Sørlie, nestleder og prosjektleder for Komponistforeningens 100-årsjubileum – som ser frem til et jubileumsår med sterkt fokus på det skapende og et bredt spekter av arrangementer og begivenheter i hele vårt langstrakte land.

Nedlastbar versjon av pressemelding og info om selve jubileet.

Kontaktinformasjon vedrørende åpningskonserten og jubileet:
Oslo-Filharmonien: liv.beate.skavdahl@ofo.no (for pressebilletter til konserten), tel. 22014906
Komponistforeningen: beate@komponist.no (for mottakelse, foto og NKFs 100-årsjubileum), mob. 90606661