Karl Seglem

KARL SEGLEM (f.1961) komponist, tenorsaksofonist, bukkehornist, poet og produsent

Han er karakterisert som «En musikalsk nasjonalskatt» og «En av de fineste stemmene i nordisk jazz» og har motatt Buddyprisen, som er norsk jazz høyeste utmerkelse. En markant og nyskapande musiker og komponist som har utviklet et unikt musikalsk språk i skjæringspunkt mellom jazz og folkemusikk.

Karl Seglem har en rik og mangfoldig produksjon der utgivelser som Rit, Ossicles, Som spor, JazzBukkBox (3CD) Lærad og Nordic Balm utmerker seg som særegne, sterke og personlige arbeider. Har konsentrert seg om norsk folkemusikk som basis for improvisasjon og komposisjon, og særlig arbeidet med å utforske hardingfelemusikken.
Har turnért store deler av verden og særlig fått gjennomslag i Tyskland.

Seglem har også turnert mye i Norge og hatt konserter på klubber, festivaler, skoler og gjennom en rekke samarbeid med andre kunstutrykk som billedkunst, dans, poesi, og på spektakulære utescener, i naturen.

Han har komponert musikk til egne ensembler, teater, film, video og installasjoner og jobbet med å presentere musikk for barn og ungdom. Han har komponert en rekke bestillingsverk til sentrale norske arrangører/festivaler siden tidlig på 1990-tallet.

Han er aktiv som studiomusiker og plateprodusent for mange ulike jazz- og folkemusikkartister og har drevet plateselskapet NORCD siden 1991. Katalogen teller nærmere 200 titler.

Seglem har samarbeidet med musikere fra en rekke land som Portugal, Pakistan, Bulgaria, India, UK, og de senere år særlig med den sveitsiske pianisten Christoph Stiefel.

Karl Seglem har opptrådt for den norske Kongefamilien ved en rekke anledninger og utstillingsopninger, samt på HM Mette Marits fødselsdag.

Nominert til Spellemannprisen 5 ganger. Fikk Folkelarmprisen for «Ossicles» i 2010.

Seglem har gitt ut 2 poesisamlinger “Stilla er ein åker” og «Kvit frekvens, stille spor». Han er også forfatter av historier i barnebokantologiene Godnattboka, Eventyrboka, Trøysteboka, Monsterboka og Fantasiboka

Karl Seglem er fra Årdalstangen i Sogn, nå bosatt i Oslo

Lenker:

Foto: Gudvor Mala (Vossa Jazz)

PRISER OG STIPEND (utval)
Luttprisen 2013
Egil Storbekkens Musikkpris 2012
Årets Årdøl 2012
Som spor, Årets musikkverk av NOPA 2012
Buddy-prisen 2010
Statens kunstnarstipend (1 år), 2012
Statens kunstnarstipend (1 år), 2010
Statens Kunstnarstipend (1 år) 2004
Div. stipend frå Komponistenes vederlagsfond
Div. stipend frå TONO, NOPA, Norsk Jazzforum, FFUK
EDVARD-prisen 1998
Rolf Gammleng-prisen 1998
Fegerstens legat 1996/97
Årdal Kommune sin kulturpris 1983

«Seglem er en sann original, en banebrytende komponist og utøver som har skapt sitt helt eget uttrykk. Han er enestående, og får nesten alltid strålende kritikker. Allikevel regnes det han gjør av mange som smalt. Så feil kan det bli. Det meste er svært melodiøst og gjør musikken lett tilgjengelig. Han burde heller vært tatt imot som en musikalsk nasjonalskatt.»
6 av 6 Svein Andersen / Aftenposten

«Seglem er også, fremdeles, en sterk tenorsaksofonist, en jazzmusiker med en helt personlig stemme»
6 av 6 Peter Larsen / BergensTidende

«De flesta musiker skapar på något sätt sin egna värld, genom sitt utryck. Men inte så många har en verligt unik musikalisk röst och värld. Norske låtmakaren, saxofonisten och gethorns-spelaren med mera Karl Seglem tilör definitivt kategorin med en helt unik musikalisk värld.»
Andreas Lagerkrantz / Lira (SE)

Karl Seglem, diskografi & verkliste
CDs
West Wind Drift, 2017
Nordic Balm, 2017
Isglem 5te, 2016
JazzBukkBox 3CD 2015
Lærad (The tree), 2015
WorldJazz, 2015
Live in Germany, 2015
Waves (m.Seglem&Stiefel Group), 2015
Som spor, 2014
NyeSongar.no (2013
Ossicles, 2010
NORSKjazz.no, 2009
Skoddeheimen, 2009
Draumkvedet m. Berit Opheim, 2009
Urbs, 2007
Jon Fosse og Karl Seglem, Dikt 2006
Reik, 2005
Femstein, 2004
New North, 2004
Utla, Song, 2003
Isglem, Fire, 2003
Nye Nord, 2002
Henriksen, Seglem, Isungset, Daa, 2000
Utla, Dans, 1999
Spir, 1998
Struggle for life, 1998
Karl Seglem og Reidar Skår, Tya, 1997
(EDVARD-prisen 1998)
Jon Fosse og Karl Seglem, Prosa, 1996
Isglem, Null g, 1996
Utla, Brodd, 1995
Rit, 1994
Utla , Juv, 1993
Utla 1992
Isglem, To Steg, 1992
Isglem, Rom, 1991
Sogn-a-Song, 1991
Poems for trio, 1988

Verk /pieces
Tindr 2016
Som spor, 2012
Actofoil:Actiflo, 2008
Underlege dagar, 2008
Tidvatn, 2007
Ny rørsle, 2006
Fanfareførde (fanførdefare) 2006
Ei blå rørsle, 2005
Årle i old, 2004
Auge i vind, 2003
Berget grå, berget blå, 2003
Blå Morene 2002
Lærdalstunnelen, 2000
Brot 2000
Tya, frå bor til bytes 1997
Koshkonong 1995
Katedral 1993
Øko 1992
Lysspyd 1990
Titt-Titt, Tv-etyde-leg 1989

Bøker / books
Kvit frekvens, stille spor, poesi, 2013
Historien «Ævrakvil» i Monsterboka, 2013
Historien «Ologningane på det blå fjellet» i
Trøysteboka 2011
Artikkelen «Om naturlyd, scenelyd – og audmjuk
undring», i boka Koreografi ute, 2009 DansDesign
Fabelen «Første fabel om Opus», i Eventyrboka,2009
Historien «Syng ein song», i Godnattboka 2008
Stilla er ein åker, poesi, 2006

Musikk til andre kunstuttrykk
Music to other art-forms
Det siste norske trollet 2010 (filmmusikk)
Ei blå rørsle, 2005 (bilofilutgiving)
Nå skal du høre… 2005 (filmmusikk)
Svik 2002 (teatermusikk)
ROMiROM 2000 (installasjon)
Varp21.null.8. 1999 (installasjon)
Struggle for life, 1998 (filmScore Norsk Villakssenter)
300 år i himmerik 1992-93 (teatermusikk)