Synne Skouen og Nils Henrik Asheim nominert til Nordisk råds musikkpris 2018

Bedømmingskomiteen har nominert 13 verk til Nordisk råds musikkpris 2018. De nominerte verkene ble offentliggjort under Festspillene i Bergen 31. mai. Vinneren av Nordisk råds musikkpris offentliggjøres og mottar prisen på 350 000 danske kroner 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon. Vi gratulerer våre to medlemmer med nominasjonene!

Synne Skouen. Fotograf: Lisbeth Medbøe Risnes

Synne Skouen er nominert for kammeroperaen Ballerina.
Bedømmingskomiteen skriver blant annet;

«Ballerina» traff et balansepunkt. Den berørte og kommuniserte både som ny musikk og som aktuelt teater og åpnet operaformen for et nytt publikum. Librettoen bygger på et skuespill skrevet i 1976 av komponist Synne Skouens far, filmskaperen Arne Skouen, om en autistisk jente og hennes mor.

Synne Skouen har komponert et nedstrippet musikalsk univers, sårbart som hovedpersonen Malin og med nennsom bruk av klassisk skolerte stemmer. Samtidig er det varmt instrumentert i treblåsere og mørke strykere, med et kresent utvalg av den nye musikkens lydeffekter for kammerensemblet på scenen.
Les hele omtalen>>>

Nils Henrik Asheim

Nils Henrik Asheim er nominert for «Muohta».
Bedømmingskomiteen  skriver blant annet;

«Muohta» for kor og strykeorkester er komponert som et tilsvar til Joseph Haydns Årstidene fra 1801, og ble urfremført i flukt med satsen Sommeren fra det klassiske verket av Det Norske Solistkor og Ensemble Allegria med dirigent Grete Pedersen i Universitetets aula, Oslo, 28. oktober 2017.

Verket bærer i seg ubehagelig tvetydige undertoner: mens dagens årstider er i langsom endring på måter som gir uro blant forskere, var vitenskapsoptimismen på høyden i Haydns tid. Nils Henrik Asheims musikk reflekterer ofte en slik bevissthet om hvordan den står i en historisk tradisjon og sammenheng, samtidig som fortiden sanses gjennom nåtidige lydverdener. Les hele omtalen>>>


Liste over samtlige nominerte til Nordisk råds musikkpris 2018:

Danmark
Jacob Anderskov
Thomas Agerfeldt Olesen

Finland
Mikko Joensuu
Outi Tarkiainen

Færøyene
Hamferð

Grønland
Georg Olsen

Island
Daníel Bjarnason
Hugi Guðmundsson

Norge
Nils Henrik Asheim
Synne Skouen

Sverige
Magnus Lindgren
Tebogo Monnakgotla

Åland
Lars Karlsson

Om Nordisk råds musikkpris
Nordisk råds musikkpris skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikalsk virksomhet på høyt kunstnerisk nivå. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist og annethvert år går prisen til et større eller mindre ensemble.

Om Nordisk råds priser
Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen. Hensikten med Nordisk råds priser er å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet og det nordiske miljøsamarbeidet samt å anerkjenne framstående kunstneriske og miljømessige innsatser. Prisene skal bidra til å synliggjøre og løfte fram det nordiske samarbeidet

Kontakt, Nordisk råds musikkpris:
Elisabet Skylare
Telefon +45 2171 7127
E-post elisky@norden.org