UNM festivalen 2018 samler Nordens unge skapende musikere

Ung Nordisk Musikk Norge ønsker velkommen til en storslått fest som samler Nordens unge skapende musikere og samtidsmusikkmiljøet i Bergen!

For 72. gang går festivalen Ung Nordisk Musikk (UNM) av stabelen – denne gang i Bergen mellom 28. august og 1. september 2018! I løpet av fem dager presenteres 35 ferske verker av unge og fremadstormende komponister og lydkunstnere under 30 år fra Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island. Festivalen er fullspekket med impulser og byr på en rekke konserter, forelesninger med gjestekomponister, diskusjoner og sosiale tilstelninger.
Alle arrangementer er gratis.

Konsertene vil finne sted på sentrale arenaer i Bergen by: KODE, Østre, Grieghallen, Bergen Domkirke, Johanneskirken og KMD-bygget.

Temaet for festivalen – Statements and Ritualsbelyser motsetningene mellom fornyelse og,tradisjon, om hvordan man som ung skapende forholder seg til fortiden og nåtiden med fremtiden for øyet. Temaet gjenspeiler seg i festivalens repertoar, som byr på en myriade av ulike sjangre og uttrykksformer. Publikum kan blant annet forvente å høre (og se!) alt fra musikere i samspill med roboter som i danske Alex Mørchs Beta_Hex, til norske Martin Hirsti-Kvams verk Fortepiano Concerto som gir det historiske hammerklaveret ny drakt i møte med en moderne sinfoniettabesetning, til musikkteater som tematiserer alkoholisme i Heidi Hassinens Huoli.

Det bys på musikk i alle størrelser og medier, fra elektroniske verker og lydkunst til solostykker og store orkesterverker og alt i mellom. I år er det derfor invitert et knippe fremragende utøvere, ensembler og aktører: Sjøforsvarets Musikkorps, Nordens dristigste korps, med Øystein Moen og dirigent Kai Grinde Myrann, den nyetablerte Oslo-gruppen Ensemble Temporum som på kort tid har markert seg sterkt på nymusikk-scenen, og Rosella Strykekvartett bestående av unge og fremtidsrettede musikere. BIT20 Ensemble er et av Norges fremste ensembler for samtidsmusikk, og ivrer etter å fremme det nye, og grensesprengende. Som viktige forkjempere for unge komponister får de derfor æren av å runde av festivalen med en spektakulær avslutning i selskap av Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. UNM samarbeider også med BEK – Bergen senter for elektronisk kunst, studenter fra Griegakademiet samt en rekke andre musikere under festivalen.

UNM er en plattform der den yngste generasjon komponister møtes på tvers av landegrensene. Samtidig er det en møteplass som fostrer nye relasjoner mellom unge komponister, unge og profesjonelle musikere og etablerte komponister. I år er derfor Chaya Czernowin (US), Maja Kjelstrup Ratkje (NO) og Øyvind Torvund (NO) invitert som gjestekomponister. De holder seminarer på Griegakademiet hvor de presenterer egne verker og gir oss innsikt i sitt kompositoriske virke. Det fremføres verker av alle tre komponistene under festivalen, og Czernowin tilbyr i tillegg mesterklasse for noen av komponistene på festivalen.

Mange internasjonalt anerkjente komponister, inkludert årets norske gjestekomponister, har tidligere deltatt på UNM-festivaler, noe som gjenspeiler hvordan lidenskapen for ny musikk er bevart gjennom generasjoner i det nordiske samtidsmusikkmiljøet.

Ved siden av konsertene, samarbeider UNM med Klubben – en gruppe bestående av amatørmusikere fra Bergen hvor det vil utvikles nye verker sammen med komponistene under festivalen i form av workshops. Borealis Listening Club og kunstnerisk leder for Borealis Peter Meanwell vil også invitere gjestekomponistene til åpen diskusjon med musikkinnslag på USF Feriekolonien. Sist, men ikke minst, feirer nyMusikks komponistgruppe sitt 40 års-jubileum under festivalen.

OM UNM
Ung Nordisk Musikk (UNM) ble etablert i 1946 og har som mål å promotere unge komponister og lydkunstnere i etableringsfasen. De nordiske landene, Danmark, Sverige, Island, Finland og Norge rullerer på å arrangere festivalen, og hvert 5. år arrangeres den i Norge. Syv verker fra hvert land er utvalgt anonymt av en uavhengig nasjonal jury med etablerte komponister. Komponister under 30 år, eller som studerer komposisjon, kan søke.

Ung Nordisk Musikk Festival 2018 er arrangert av Ung Nordisk Musikk Norge. Styret består av leder Jonas Lie Skaarud, nesteleder Martin Nygård Haug, samt styremedlemmene Tine Surel Lange og Tze Yeung Ho.

UNM 2018:
Dato: 28. august – 1. september 2018
Spillesteder: KMD-bygget, Østre, Bergen Domkirke, Johanneskirken, Grieghallen,
KODE – bymuseene i Bergen og USF Verftet.
Billetter: alle arrangementer er gratis

Detaljert program for festivalen vil publiseres på www.unm.no og
www.facebook.com/UNMNorway i juli.
For mer informasjon og pressehenvendelser, kontakt unm@unm.no.

Ung Nordisk Musikk Festival 2018 er støttet av Norsk Komponistforening, Komponistenes Vederlagsfond, Bergen Kommune, Nordisk Kulturfond, MFO’s vederlagsfond, Hordaland Fylkeskommune, Morten Eide Pedersens Minnefond, Sibelius selskapet og Letterstedska Föreningen