Vigdis Verhees er vinner av Midgard komposisjonspris for unge komponister 2018

Midgardkonkurransen har gleden av å annonsere Vigdis Verhees som vinner av Midgard komposisjonspris 2018, med verket «Herinneringen en Verlies» for cello og piano. Verhees vant prisen i konkurranse med 11 andre unge komponister.

Om vinnerverket sier juryen:
«Herinneringen en Verlies er et poetisk, vakkert og helhetlig stykke som viser at Verhees har en personlig stemme som komponist. Instrumentene har fine og selvstendige stemmer, særlig cellostemmen er idiomatisk og velskrevet. Det åpne og til tider nedstrippede lydbildet åpner opp et tolkningsrom for utøveren og et lytterom for tilhøreren.”

Vigdis Verhees er 19 år og fra Oslo. Hun har studert både klavér, cello og komposisjon.

Verhees tildeles et diplom og en premiesum på kr. 20 000,– som utdeles i forbindelse med Midgardkonkurransen i september 2018. Verket skal utgis av Norsk Musikkforlag. Vinnerkomposisjonen skal fremføres av deltakere i eldste klasse under Midgardkonkurransen 2018. Vinnerverket bli fremført ved minst to offentlige konserter i løpet av 2018–19.

Fakta om Midgard komposisjonspris:
Midgard komposisjonspris er en nasjonal komposisjonskonkurranse som gjennomføres første gang i 2018.

Konkurranser for unge komponister er et savn i Norge. Midgarskonkurransen ønsker å bidra til at det utvikles nytt norsk repertoar innen den klassiske musikktradisjonen som passer for vår målgruppe, det vil si unge klassiske utøvere, og dermed bidra til at disse utøverne får et aktivt forhold til ny musikk.

Alle som har hjemmeadresse i Norge kan delta så lenge deltageren oppfyller kriteriene. Komposisjonen kan bestå av en eller flere satser og verkets totale varighet skal være fra minimum 4 minutter til maksimum 6 minutter. Bidrag som overstiger 6 minutters varighet vil ikke bli vurdert. Bidraget skal komponeres for cello og klaver ELLER fiolin og klaver. Vinnerkomposisjonen skal fremføres av deltakere i eldste klasse under Midgardkonkurransen i september 2018.

Komposisjonen skal fremføres av strykere i alderen 16–19 år. Juryen vil legge vekt på at komponisten tar hensyn til at utøverne ikke er vant til å spille nyere musikk. Tradisjonell notasjon er derfor å foretrekke. Komposisjonen leveres i PDF-format som vedlegg til epost. Bidraget sendes til innleveres i april 2018. Det deles ut én 1. pris. Vinneren tildeles et diplom og en premiesum på kr. 20 000,–. Verket skal også utgis av Norsk Musikkforlag. I tillegg vil vinnerverket bli fremført ved minst to offentlige konserter i løpet av 2018–19.

Juryen består av Bjørn Bolstad Skjelbred, Tanja Orning og Ørjan Matre.
Alle deltagere får en skriftlig tilbakemelding fra juryen innen tre uker etter offentliggjøring av vinnerverket.

Midgardprisen er støttet av Komponistforeningen og Forleggerforeningen.

Bakgrunnsinfo om Midgardkonkurransen:
Midgardkonkurransen er en nasjonal konkurranse innen klassisk musikk for utøvere mellom 8 og 22 år, og gjennomføres i 2018 8. og 9. september på Karljohansvern i Horten.

I 2017 ble konkurransen gjennomført for sjette gang, og har raskt etablert seg som en av landets viktigste arenaer for unge talenter med ambisjoner om en profesjonell karriere innen klassisk musikk.

Konkurransen er åpen for alle, med klasser for solister på strykeinstrumenter, piano, sang samt ensembler, og blir gjennomført som en rekke konserter som er åpne for publikum. Konsertinnslagene holder svært høyt nivå, og publikum får seg mange gode konsertopplevelser.

Midgardkonkurransen er også en viktig sosial og faglig møteplass for unge musikere, med mesterklasse, faglige foredrag og uformelle sosiale sammenkomster.

Juryen består av fremtredende musikere, og akkompagnatørene holder topp nivå.

Juryen i 2017 besto av:
Are Sandbakken, Wolfgang Plagge, Eirik Raude, Christian Hundsnes Grøvlen, Mari Eriksmoen, Tore Dingstad, Magne Fremmerlid, Ida Habbestad og Paul Cortese.

Vinnerne av de ulike klassene presenteres i en egen prisvinnerkonsert søndag kveld i Horten kirke. Etter denne konserten kåres vinneren av den gjeve Midgardprisen. I 2017 var vinneren av Midgardprisen «Duo Dynamo».

Prisvinnerne mottar pengepremier, og noen prisvinnere får tilbud om solistoppdrag av Midgardkonkurransens samarbeidspartnere.

Konkurransen foregår på Karljohansvern i Horten. Totalt deltar rundt 100 utøvere disse to konkurransedagene. Konkurransen er åpen for publikum begge dager.

Kunstnerisk leder for konkurransen er Dag Øystein Berger, administrativ leder er Siri Andersen og prosjektleder er rektor ved Horten kulturskole Øystein Sandtrø.

Midgardkonkurransen driftes av Horten kommune / Horten kulturskole, og er støttet av blant annet Vestfold Fylkeskommune.