Æresmedlem John Persen har gått bort

”Vi står alle på hans skuldre” var et av utsagnene da nyheten om John Persens bortgang 12. desember bredte seg. Norsk musikkliv har mistet en av sine fremste gründere og aktivister. Persen ble født i Porsanger i 1941. Etter endt lærerutdannelse kom han til Oslo for å studere musikk, på den tiden da Staten ble tilbudt å overta Oslo Musikkonservatorium gratis. En langdryg prosess ble kraftig påskyndet av det politiske talentet Persen, som mobiliserte ansatte og lærere til aksjoner som endte med allsang utenfor departementet: ”Bjartmar Gjerde, sover du?” Den politiske kraften beholdt han gjennom Kunstneraksjonen 74, landsdekkende utbygging av foreningen nyMusikk, opprettelsen av Norsk Musikkinformasjon, i Sosialistisk Opplysningsforbund, engasjement for elektronisk musikk, Oslo Sinfonietta, og ikke minst opprettelsen av Ultimafestivalen, der han maktet å få hele Oslos profesjonelle musikkliv med på en årlig dugnad for samtidsmusikken – og oljeselskapet FINA inn som hovedsponsor. Sin evne til å få satt ting på dagsorden og gjennomført tilskrev han sin læstadianske oppvekst.

Men det var komponist han var. Ikke sjelden lurte humoren i bakgrunnen i hans komposisjoner. Han satte en støkk i norsk kulturliv med to pistolskudd i sitt åpningsverk til Oslo Konserthus ČSV – vis samisk ånd. Fuglan veit, mikrofonforsterkede fuglekasser i trærne rundt Høvikodden, var en elektronisk fulltreffer. Han mottok Komponistforeningens pris ”Årets verk” to ganger, siste gang i 1987 for kammermusikkverket Et cetera. Han mottok Lindemanprisen i 1999 for orkesterverket Over kors og krone, en bearbeidelse av operaen Under kors og krone om sameopprøret i Kautokeino i 1852. John Persen var æresmedlem av Norsk Komponistforening.

Det er med dyp medfølelse med John Persens nærmeste, som er blitt rammet uvanlig hardt de seneste årene, vi lyser fred over hans minne.

Åse Hedstrøm
Styreleder
Norsk Komponistforening

John Persen bisettes i Vestre gravlunds nye kapell tirsdag 30. desember kl. 14.30

FOTO: Tom Martinsen