Musikkforleggerprisen 2020 – Ærespris til Synne Skouen

Onsdag 26. februar var det duket for Musikkforleggerprisen på Sentralen i Oslo. For sjette år på rad hedret Musikkforleggerne forlag og delte ut priser til norske opphavere innenfor populær-, klassisk- og samtidsmusikk.

Det Norske Jentekor under ledelse av dirigent Anne Karin Sundal-Ask fremføre første sats av «Sirkling» og Marcus Paus’ «Det er den draumen» under utdelingen i går.

Her er årets vinnere blant Komponistforeningens medlemmer:

Årets verk – Klassisk/Samtid

Verk: «Sirkling»
Opphaver: Maja Ratkje
Musikkforlag: Wilhelm Hansen

Maja Ratkje. Foto: Akam1k3

Juryens begrunnelse: Vinnerbidraget i kategorien Årets verk er skrevet til Det Norske Jentekor, og det utmerker seg ved et enkelt uttrykk, som samtidig får en spennende utforming ved gjennomtenkte grep og vakre detaljer. Verket kler instrumentet godt, og fungerer spesielt fint for sin målgruppe. Komposisjonen evner å balansere mellom flere retninger innen samtidsmusikken, og kan derfor nå ut til et mangfoldig publikum.

«Sirkling» er skrevet for Det Norske Jentekor, og ble urfremført under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 31.mars 2019. (red. anm.)

Årets opphaver – Klassisk/samtid

Opphaver: Ketil Hvoslef
Musikkforlag: Norsk Musikforlag

Unni Boretti, forlagssjef i Norsk Musikforlag, tok imot prisen på vegne av Ketil Hvoslef .
Foto: Akam1k3.

Juryens begrunnelse: Vinneren av kategorien Årets opphaver utmerker seg ved sitt mangeårige virke og store produksjon, og en utrettelig vilje til å komponere. Produksjonen spenner vidt både hva gjelder sjanger og besetning, der høydepunkt fra fjoråret blant annet er et bestillingsverk for janitsjarorkester til BIT20, innspilling og utgivelse av klaverkonsert med Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester, samt kammermusikkonsert under Festspillene i Bergen. Tross sin høye alder er dette en komponist som leker med musikk og humor, i stadig søken etter det nye og uventede. I 2019 feiret han sitt 80-års jubileum, og det er derfor en særlig glede å tildele årets pris til Hvoslef.

Årets gjennombrudd – Klassisk/samtid

Opphaver: Peder Barratt-Due
Musikkforlag: Norsk Musikforlag

Peder Barratt-Due. Foto: Akam1k3.

Juryens begrunnelse: Vinner av kategorien Årets gjennombrudd utmerker seg med et innholdsrikt år og et verk som kombinerer en tradisjonell tilnærming til struktur og uttrykk med et moderne tonespråk. Komposisjonen er idiomatisk for instrumentet, og bruker et spenn av effekter uten å miste av syne verkets musikalske kjerne. Barratt-Due er en verdig vinner av Årets gjennombrudd.

Ærespris

Navn: Synne Skouen

Synne Skouen. Foto: Akam1k3.

Juryens begrunnelse: Årets pris går til Synne Skouen, som gjennom mange tiår har arbeidet for utbredelsen og vilkårene for norsk musikkliv. I ulike roller og på mange ulike måter har Skouen utmerket seg som leder, musikk-byråkrat, tillitsvalgt i foreninger, i TONO og i andre organisasjoner. Også som skribent, journalist og kommentator, og sist men ikke minst som komponist, med en betydelig produksjon i mange formater.

Som musikkanmelder for en rekke av landets aviser har hun bidratt til å spre kunnskap og entusiasme for et bredt spekter av musikalske uttrykk. Da Synne Skouen så behovet for et norsk tidsskrift om og for musikk, startet hun Ballade, der hun har vært redaktør og senere også styreleder. Som musikksjef og kultursjef i NRK kjempet hun for at den norske musikken skulle ha en sentral rolle i NRKs profil. Og hun har med sin skarpe penn vært en tydelig stemme, både kunstnerisk og musikk-politisk.

I tillegg til ulike styreverv og jobb-posisjoner, har hun virket som komponist innen en lang rekke formater og sjanger, fra kabaret, til opera, til orkestermusikk, kammermusikk og musikk for tv og film, til begeistring fra kritikere og publikum. Sist med sin opera «Ballerina» som ble nominert til Nordisk Råds Musikkpris. 

Synne Skouen har kjempet for kunstnernes og musikkens vilkår, og for ytringsfriheten. Som kommentator, i blant annet Aftenposten i over flere år, og ikke minst i sosiale medier de seneste årene, har hun klart å skape oppmerksomhet rundt problemstillinger i musikk- og kulturfeltet som ofte har blitt neglisjert av andre mediekanaler. Hun har gjort mye for norsk musikkliv, og det er en glede å tildele Synne Skouen Musikkforleggerprisens Ærespris!

Får gi prispenger til yngre komponist
Æresprisvinneren får i tillegg velge ut en yngre komponist som mottar et stipend på 20 000 kroner fra Musikkforleggerne. Æresprisvinner Synne Skouen var veldig glad for denne muligheten, og kvitterte mottakeren med følgende begrunnelse i sin takketale:

Da valgte jeg såklart Rebecka Ahvenniemi, som denne uka er aktuell med nytt verk i New York, sjekk intervju med henne på ballade.no i dag.
Jeg gjengir gjerne min begrunnelse for valget av Rebecka med en reprise fra Facebook i september i fjor:
LYTT: I dag har jeg hørt på en ny CD med kammermusikk av kollega Rebecka Ahvenniemi, og kjent meg underlig hjemme. Hun sier det selv: vesentlig inspirasjon er hentet fra Salvatore Sciarrino, Kaija Saariaho og Hans Abrahamsen, komponister som også jeg er glad i.
Men hun løfter sin egen stemme opp over forbildene i beundringsverdig konsentrerte, kortfattede verk. Lenge siden jeg har vært så inntatt og betatt.
CD´n heter Tacit-Citat-Ion, men ikke la det skremme: Dette er musikk som kommer tett på og ikke kjennes fjern i det hele tatt; full av menneskelig lekenhet og uttrykksfulle spor.
Heia Rebecka!

Se oversikt over samtlige vinnere av Musikkforleggerprisen 2020 her.

Fakta/bakgrunn:
Musikkforleggerne er foreningen for norske musikkforlag, og ble stiftet 13. oktober 1936 etter anmodning fra TONO. Norsk Komponistforening har bevilget økonomisk støtte til årets Musikkforleggerpris.

Relaterte sider:
Musikkforleggerne
Musikkforleggerprisen

Relaterte artikler:
Ballade – En enorm anerkjennelse
Ballade – Rebecka Avhenniemi
TONO
Klassiskmusikk.com