ÅRETS UTØVER 2013 – Silje Aker Johnsen

Prisen Årets utøver 2013 ble tildelt sopranen Silje Aker Johnsen under Hardanger Musikkfest søndag 8. juni 2014. I løpet av 2012 og 2013 har hun urfremført flere enn 10 verk av norske komponister, som solist eller i kammermusikalske sammenhenger. Aker Johnsen er også aktiv innenfor samtidsdans, og et sentralt fokus i arbeidet hennes er å knytte disse uttrykksformene sammen i et helhetlig scenekunstbilde.

En hedersbetegnelse

Norsk Komponistforening deler ut prisen Årets utøver hvert år. Prisen er en hedersbetegnelse som gis til en utøver eller et ensemble som fremmer ny, norsk musikk på en eksepsjonell måte. Tidligere har KORK/Kringkastingsorkesteret (2003), Forsvarets musikkorps Vestlandet (2009), Ensemble Ernst (2011) og (Det Norske Solistkor (2012) mottatt prisen.

 Utdrag fra musikkfaglig utvalgs begrunnelse for utnevnelsen:

«Årets utøver er også i overkant begeistret for ny musikk. Hun er faktisk denne musikken – in persona – når hun står på en scene for å føre den frem til et publikum. Det hun gjør som utøver, er nesten umulig. Hun er en sann virtuos. En utøver som kan gjøre så og si hva som helst. Og fra musikkhistorien vet vi at slike utøvere gjerne trekker til seg komponister med ville, gjerne helt ugjennomførbare ideer.»

Aker Johnsen har sunget på festivaler som Huddersfield Contemporary Music Festival, Die Donaueschinger Musiktage, Ultima, Oslo Kirkemusikkfestival og Festspillene i Bergen. Hun er fast medlem i Ensemble neoN og synger med ensemblet asamisimasa i tillegg til å være medlem i Det Norske Solistkor.

– At dere som skaper musikken jeg liker aller best å jobbe med, ønsker å tildele meg en tillitserklæring og påskjønnelse som dette, er en kjempeoppmuntring for meg som utøver, sier Silje Anker Johnsen. 

Flere forslag og knallhard konkurranse

Norsk Komponistforening har mottatt mange forslag til årets pris. – Det har vært stor interesse blant medlemmene, og dette viser at mange ensembler og utøvere er verdige vinnere, uttaler Glenn Erik Haugland, daværende leder av musikkfaglig utvalg. Konkurransen har vært knallhard, men i år har vi i valgt en utøver som vi til tross for sin unge alder, har fremført en lang rekke verker av mange norske komponister. Vedkommende er en hyperaktiv komet – en stjerne på samtidsmusikkens himmel.

Foto: Andreas Ulvo