Årets Utøver 2016

Pianisten Ellen Ugelvik ble i kveld utnevnt til Årets Utøver 2016 under Komponistforeningens årlige førjulssamling.

Komponist Synne Skouen, leder av Musikkfaglig Utvalg (MU), overrakte prisen på vegne av Komponistforeningen:

– Vårt Musikkfaglige utvalg hadde en både lett og vanskelig oppgave da de i år skulle velge Årets Utøver, blant forslag fra foreningens medlemmer. Vanskelig fordi det er så mange fine kunstnere, lett fordi det i år var særlig én som skilte seg ut.

Én ting er at vedkommende er en skattet utøver på viktige arenaer i inn- og utland, som Borealis, Ultima, Illios, Happy Days, Nordiske Musikkdager, Huddersfield, Darmstadt, Donaueschinger, Ultraschall og så videre – en annen ting er at hen da ikke bare fremfører Crumb, Lachenmann, Bauckholdt og mange andre viktige komponister, men dét som vi av naturlige grunner er spesielt opptatt av i akkurat denne foreningen; norsk musikk. Og da helst ny norsk musikk.

Alltid nysgjerrig, alltid interessert og alltid sulten på nye utfordringer.

Ellen Ugelvik mottar prisen Årets Utøver 2016 av leder for musikkfaglig utvalg Synne Skouen.

Årets Utøver begynte allerede i studietiden i Bergen å bestille og urfremføre nye verk. Tar vi så et langt sprang i tid til de siste par–tre årene har hen samarbeidet med og urfremført musikk av komponister som Øyvind Torvund, Bente Leiknes-Thorsen, Christian Blom, Magne Hegdal, Trond Reinholdtsen, Marcus Paus, og Bjørn Kruse – med orkestre og ensembler som OFO, BFO, KORK, Oslo og Bodø Sinfonietta og Risør Chamber Orchestra. Hvis vi i tillegg nevner at vedkommende for eksempel spiller i asamisimasa, har vunnet flere Spellemannpriser og for lengst er blitt kåret til Årets kulturnavn i Bergens Tidende – samt at hun skulle være lett å spotte her i kveld ettersom det bare er én komponist som i år har fått lov å ta med seg ektefelle – så gjenstår det bare å gå tett på og si det aller vesentligste om – selvsagt – Ellen Ugelvik!

Ellen Ugelvik er rett og slett en av samtidsmusikkens fremste fotsoldater. En av dem som hver dag jobber for og med de levende komponistene. Alltid nysgjerrig, alltid interessert og alltid sulten på nye utfordringer.

Retningslinjer for tildeling av prisen «Årets Utøver». Vedtatt 20.12.1988:
Norsk Komponistforening deler årlig ut prisen «Årets Utøver». Prisens størrelse og form fastsettes av styret. Som «Årets Utøver» kan velges en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode. «Årets Utøver» innstilles av Det sakkyndige råd (Musikkfaglig utvalg) i god tid, slik at utdeling fortrinnsvis kan skje innen årets utgang. Dersom Det sakkyndige råd mener at det ikke finnes en egnet kandidat, kan rådet anbefale at prisen ikke deles ut. 

I sitt samarbeid med høyst ulike komponister viser hun en uvanlig åpen estetisk holdning og forståelse. Gjennom sin stipendiatstilling ved NMH bidrar hun dessuten i høy grad til å vekke lyst på samtidsmusikk blant unge pianister.

Hennes innstilling til et nytt verk, eller bare til en workshop, gjør at vi komponister står i kø. Hun ønsker alltid å forstå, å perfeksjonere og å jobbe dypere med klangforskningen, med strukturene, med helheten.

I samarbeid med Ellen skjer ting som dette; komponisten presenterer en god idé – kanskje en ny teknikk. Ellen kaster seg over det, og neste gang vi treffes har hun utviklet spiren til et helt repertoar av nyanser, og rett og slett skapt et nytt mulighetsrom.

Ellen er helt unik, og vi komponister er henne evig takknemlig.

Derfor kårer vi deg herved til Årets utøver 2016!

Tidligere vinnere av Årets utøver>>>

Foto: Lars Igesund/NKF