En historisk seier: Nytt opphavsrettsdirektiv vedtatt av EU

Etter flere års jobb, og etter et langt antall versjoner og avstemminger i komiteer, utvalg og grupper, ble EUs nye opphavsrettsdirektiv vedtatt i en endelig avstemning tirsdag 26. mars.

Det nye opphavsrettsdirektivet fikk et solid flertall i EU-parlamentet tirsdag 26. mars 2019.
Av totalt 658 stemmer var 348 stemmer for, 274 mot og 36 blanke stemmer. Illustrasjon: Skjermdump fra acstemmingsresultatet/TV- overføring fra EU-parlamentet.


European Parliament approves new copyright rules for the internet

Dette er en seier for alle som lager musikk. Direktivet gir beskyttelse og rettigheter til de som skaper på en måte man ikke har sett siden før Internett veltet om på hele næringskjeden i musikkbransjen, forklarer Jørgen Karlstrøm, styreleder i Komponistforeningen.

Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening. Foto: Renate Madsen, 2019

Opphavsrettsdirektivet stiller også krav til at de som sprer musikken og tjener store penger på det, må betale de som har skapt den. Det gir små rettighetshavere en reell mulighet til å møte store og sterke multinasjonale selskaper og faktisk ha en sjanse til å vinne frem med krav om betaling. Det gir videre rett til transparens og innsyn. Vi vil nå følge implementeringen av direktivet tett. Det er sannsynlig at den nye norske åndsverkloven må oppdateres og styrkes ytterligere. Det ser vi frem til, sier Karlstrøm.

Det nye direktivet – kort forklart:

Hør Inger Elise Mey, avdelingsdirektør Online Media i TONO, forklare hva direktivet er og hva vi kan vente oss fremover. Dette foredraget på 15 minutter ble holdt under seminaret «Nye muligheter for din musikk», som Komponistforeningen arrangerte i samarbeid med TONO, NOPA og Musikkforleggerne den 28. februar i Oslo.

Relaterte lenker:

En historisk milepæl: Nytt opphavsrettsdirektiv vedtatt av EU

Enighet i EU om ordlyd i nytt opphavsrettsdirektiv

ECSA: 108 europeiske organisasjoner står bak oppropet, deriblant Norsk Komponistforening, NOPA, Norske Filmregissører og Norsk Filmforbund

Legg grunnlag for rettferdighet