Lager musikkfestival for hele landet

I november arrangeres festivalen Spill norsk i ti kommuner.

For andre år på rad arrangeres festivalen Spill norsk. Du kan oppleve Spill norsk i Alta, Fredrikstad, Moss, Risør, Røros, Sarpsborg, Steinkjer, Østerdalen, Åfjord og Ål.

Norsk på alle språk

Ingrid Kindem, styreleder i NOPA og Jørgen Karlstrøm, styreleder Norsk Komponistforening gleder seg over det store engasjementet for Spill norsk. Foto: Marthe Vee

Spill norsk er et samarbeid mellom NOPA, Norsk Komponistforening og lokale arrangører rundt. Både kommuner og enkeltaktører er med i festivalen som har norsk musikk på programmet – på alle språk og innen alle sjangeruttrykk.

– De store konsertopplevelsene skjer ikke nødvendigvis på en stor arena langt borte, men nært deg på en lokal scene, med musikk som kan være laget av noen i ditt lokalmiljø. Spill norsk setter søkelyset på alt som skapes over hele landet, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

Målet med festivalen er å bygge opp flere lokale arrangement der publikum møter et stort mangfold av norsk musikk i alle sjangre, fra barn og ungdom til voksne aktører.

– En av våre viktigste oppgaver er å løfte frem mangfoldet av musikk og sanglyrikk som er skapt av komponister og tekstforfattere bosatt i Norge. Spill norsk skal gjøre nettopp dette, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Spill norsk er til for at publikum skal kunne få med seg mer av all den norske musikken som finnes. Samtidig er festivalen ment som en inspirasjonskilde for de som utøver musikken selv.

– Vi håper å øke interessen for bruk av norsk musikk blant alle som spiller. Vi håper prosjektet vil gjøre dem kjent med musikk de ikke visste om, og at de får utvidet sin musikalske horisont, sier Kindem.

Samisk rap og kunstmusikk
Flere av kommunene er med på Spill norsk for andre gang, blant annet Alta. I løpet av to dager kan publikum oppleve en bredde av musikkuttrykk, blant annet samisk rap, rock og kunstmusikk.

– Vi og publikum trivdes så godt med konseptet i fjor at det ikke var et spørsmål om vi skulle delta, bare et spørsmål om hvilke datoer som skulle settes av, sier Jonas B. Apeland fra Studenthuset City Scene.

Jørgen Karlstrøm har store forventninger om at festivalen vil styrke norske musikkliv ved å involvere alle typer publikum, lyttere og arrangører.

At festivalen foregår på lokale plan er utrolig viktig, fordi det er her mange av de fremtidige utøverne og skaperne av norsk musikk holder til. Spill norsk skal inspirere alle som bor i landet til å skape, spille og dele den norske musikken med hverandre, sier Karlstrøm.

SPILL NORSK SKAL:

  • spre, utvikle og sette fokus på norsk musikkultur i bredeste forstand
  • forankres i et lokalt, regionalt og nasjonalt samarbeid
  • begeistre og inspirere til å skape og dele norsk musikk

Spill norsk henter inspirasjon fra Spil Dansk Ugen, en dansk festival hvor et knippe opphavsrettsorganisasjoner, sammen med lokale, regionale og nasjonale aktører setter fokus på dansk musikkultur i bredeste forstand. I 2017 var 26 kommuner over hele Danmark involvert i Spil Dansk Ugen.

____

Hjemmeside: https://spillnorsk.no/

Facebook: https://www.facebook.com/spillnorskmusikk/

Emneknagg: #spillnorsk 

 

Kontakt:

Marthe Vee

Kommunikasjonsansvarlig, NOPA

mob. +47 909 46 689

e-post: marthe@nopa.no

Beate Styri

Kommunikasjonsansvarlig, NKF

mob. +47 906 06 661

e-post: beate@komponist.no