Luke 18: Komponistforeningens lydkalender

Nok en uke går mot slutten, men vi gir fortsatt daglige doser med ny musikk i vår lydkalender. I dag kan du høre Facula V av Torstein Aagaard-Nilsen og The Wind Blows Where It Desires av Morten Christophersen.

Luke 18A & B: Torstein Aagard-Nilsen og Morten Christophersen
Link til lydkalenderens spilleliste på Spotify: https://open.spotify.com/playlist/3qu7YwosUJ9ypI9AUzhq6T

Torstein Aagaard-Nilsen – Fabula V
Torstein sier om verket: – Komponert til Bit20 i 1998, innspilt av Bodø Sinfonietta (Arktisk Filharmonis Sinfonietta med Thomas Rimul som dirigent). Satsen er tredje sats fra verket «Sinfonietta», bestilt av Bit20 og urframført av dem med Ingar Bergby som dirigent. Sinfonietta er i fire satser: Fabula III, Fabula IV, Fabula V og Singing Landscape.

Morten Christophersen – The Wind Blows Where It Desires
Morten sier om verket: – «Ånden blåser hvor den vil» er skrevet til de tre trompeterne i OFO og spilt inn på 2L av dem. Sitatet kommer egentlig fra Johannesevangeliet 3.8, men Stravinsky brukte det som et bilde på inspirasjon i «Poetics of Music». Her lar jeg ideene flyte assosiativt som en langsomt nedskrevet impro. De nærmer seg ulike kjente brass-teksturer uten helt å komme dit. Det er et veldig virtuost stykke og et viktig punkt på veien for meg i arbeid med små besetninger.

Jeg kan forresten legge til at coveret til denne platen ble sensurert av Facebook og andre sosiale medier da platen ble annonsert. Grunnen var de upassende formene. 2L klaget og fikk for så vidt medhold av Facebook. Men siden det er AI-gjenkjennelse som ligger til grunn, blir platen kontinuerlig nedprioritert automatisk av for eksempel Facebook. Dette sier jo litt om hvor håpløse utslag som nettgigantenes forsøk på å kontrollere innholdet kan bli, og hvor snevre uttrykksmulighetene etter hvert også kan bli.

Gårsdagens luke: 17. desember