Luke 24: Komponistforeningens lydkalender

Det er julaften og vi klemmer til med ekstra mange godbiter i den siste luken i årets lydkalender. Her får du musikk av Kim Myhr, Rune Rebne, Henrik Ødegaard, Kjell Flem. På selveste julaften beveger vi oss bort fra Spotify for de siste bidragene i Norsk Komponistforenings Lydkalender 2020, dette bonusmateriale inneholder musikk av Rolf Gupta og Konrad Øhrn. Gledelig jul til dere alle!

Luke 24A, B, C , D, E og F: Kim Myhr, Rune Rebne, Henrik Ødegaard, Kjell Flem, Rolf Gupta og Konrad Øhrn

Hele spillelisten fra årets lydkalender på Spotify finner du her:https://open.spotify.com/playlist/3qu7YwosUJ9ypI9AUzhq6T

Kim Myhr – Vesper: I caught a glimpse of the sea through the leafy boughs of the pines
Kim sier om verket: – Jeg hadde en stund tenkt på å lage et nattstykke, og fikk anledning til å lage Vesper for Australian Art Orchestra i 2018. Musikken jeg har hørt mest på, og som muligens er den musikken som er meg nærmest, er den jeg hører på i timen før jeg legger meg, når tempoet er litt tregere, og forventningene til dagen ikke lengre er tilstede. Daniel Lanois snakket om hvordan de spilte inn Bob Dylans ‘Oh Mercy’ bare om natten, fordi musikere pleier å være mer tålmodige og avslappede da, og til og med spille noen bpm tregere. Selv om dette er en fin idé, var jeg for min del mer fokusert på selve musikken i stedet for metodikken. Det som interesserte meg var de private områdene om natten, når lytteren vet at ingenting mer vil skje resten av dagen. Det er et omfavnende og oppslukende rom hvor man kan være på sitt mest private og intime.

Rune Rebne – DSDHT for Euphonium and Fixed Media: Part II
(Rune Rebne, Ludvig Eblaus. Solist Bente Illevold.)
Fra programkommentar: – Alt materiale i dette stykket er på en eller annen måte utledet fra en gammel folkevise som heter «Den største dårlighet». (…) Dette er ikke en rekomponering av en folkevise og ikke et forsøk på å lage en versjon av den. Det er en måte å forankre alt arbeidet med DSDHT i noe. (…) I tillegg viste det seg at solisten hadde denne visa som en favoritt. (…) Vi utledet alt materialet som solisten spiller fra tonematerialet i folkevisa. Gjennom forskjellige analyser, filtreringer og reorganisering av visa, skapte vi mer tonemateriale enn hva visa opprinnelig hadde. (…) Dramaturgien i stykket er også hentet fra teksten i folkevisen. Melodien forandrer seg ikke, men det gjør virkelig teksten. Dette å gi bort hjertet sitt – altså «at give bort sin kjærlighet til den man ei kan få» – er dramaet i denne teksten. Den som har tatt sjansen på å erklære sin kjærlighet og som føler seg sviktet, er den som snakker til oss. (…) I del 2 er det sødmen og vakkerheten i forelskelsen som spilles ut. Vakre EAM overtoneklanger følger solisten som vakre tanker følger forelskelse og kjærlighet.

Henrik Ødegaard – Korprosesjon: Mitt Hjerte Alltid Vanker
Henrik sier om verket: – «Korprosesjon» ble komponert til Filharmonisk kor i 1999 og brukt som fast inngangsnummer til Filharmoniens julekonserter en årrekke på begynnelsen av 2000-tallet. Solisten Arve Moen Bergset er jo 1.-fiolinist i orkesteret, og var med alle årene. Korene kom inn med tente lys mens de sang (utenat) og sakte, men sikkert befolket scenen i Oslo konserthus. Det var Tore Erik Mohn som var dirigent, og som tok initiativet til bestillingen. Senere har sangen blitt framført flere steder, bl. a. på Toneheims julekonserter i Vang kirke.

Kjell Flem – Natten For 8-voices a capella, fremført av Det Norske Solistkor på platen Nocturnus (2003). Tekst av Jens Bjørneboe.

På selveste julaften beveger vi oss bort fra Spotify for de siste bidragene i Norsk Komponistforenings Lydkalender 2020! Vi ønsker alle en gledelig jul

Rolf Gupta – Jordens Sang
https://kilden.com/digital/
Fra tale ved utdelingen av Musikkritikerprisen 2019/2020, ved Magnus Anderson: 14. november i fjor ble Rolf Guptas stort anlagte oratorium Jordens sang urfremført i Kilden i Kristiansand. Verket ble en suksess både kunstnerisk og for publikum, og en del av årets musikkritikerpris går til Kristiansand Symfoniorkester for deres dristige programmering. (…)

Jordens sang er et intelligent innlegg i miljødebatten som maner til ettertanke. Ikke minst er det et fascinerende stykke komposisjonsarbeid, der du (Gupta red.anm.) refererer til Haydn, Beethoven, Bhagavadgita, indisk konnakol og Mahler, for bare å nevne noe. Dette veves sammen til et dramatisk hele mer preget av Gupta enn forbildene. Du legger ut verket i et stort spenn der du gir nok tid til materialet før du går videre, og på veien møter vi både en stor rikdom av sanselig skjønne klanger og skrikende dissonanser. https://kritikerlaget.no/saker/musikkritikerprisen-2019-2020

Konrad Øhrn – A Christmas Prayer
https://www.youtube.com/watch?v=iWDJpkrL8C8
Konrad sier om verket: – Nå har A Christmas Prayer for solosang og orgel/piano kommet i nytrykk fra Cantando Musikkforlag. Det er mange år siden jeg komponerte denne til John Ashfords nydelige julebønn. Vedlagt lydfil med noter – dessverre ikke i opptak, men en datagenerert lydfil. Kanskje noen vil prøve denne til jul i år?

Gårsdagens luke: 23. desember