Luke 9: Komponistforeningens lydkalender

Komponistforeningens egen adventskalender har nye overraskelser fra våre medlemmer bak hver av sine 24 lydluker. I dag får du høre musikk av Audun Aschim Steffensen og Maja S.K. Ratkje.

Luke 9A & B: Audun Aschim Steffensen og Maja S.K. Ratkje
Følg lydkalenderen på Spotify: https://open.spotify.com/playlist/3qu7YwosUJ9ypI9AUzhq6T

Audun Aschim Steffensen – Janus
Audun sier om verket: – «Janus» er fra mitt debutalbum Mythos. Den har også en musikkvideo: https://www.youtube.com/watch?v=WaFZsfPJ2z8

Musikkvideoen «Janus» er regissert av den ukrainske regissøren Svitlana Zemliana, og klippet av Iryna Vakalyuk. Vi ser også danseren Julie Schartum Dokken og Hanna Rabe (harpe). Temaet for musikkvideoen er en meditativ allusjon til den mytologiske guden Janus. Guden for porter, døråpninger, alle begynnelser og enhver slutt. En tofjeset demiurg som samtidig ser på fortiden og fremtiden.

Maja S.K. Ratkje – Pictures From a Sinking City
Trine Boje Mortensen om verket: – Styrke og skrøbelighed, levende nysgerrighed og sitrende forsigtighed er ikke modpoler i Maja S.K. Ratkjes Pictures From a Sinking City. I værket, som hun skrev til Trondheimsolistene i 2019, formår komponisten at holde disse tilsyneladende modsætninger i et fint musikalsk favntag, så værket får fremdrift og motor måske netop på grund af disse udtryksmæssige yderpunkter. Sårbarheden kommer frem som en ægte musikalsk kraft og med den rene strygerbesætning kan Ratkje for alvor vise dette, i strygernes fulde bredde fra knitrende lyse violiner til kontrabasserne dumpe snurren.

Ensemblets virtuositet får lov at vise sig i passager i musikken, men også en tilbageholdt enkelhed træder frem som en stærk stemme.Og titlen; hvilke billeder, hvilken by, hvordan synker den? Måske Venedig, måske Atlantis, måske byen med dit hjem, byen i dit hjerte. Pictures From a Sinking City har alle de kvaliteter, der gør, at værket kan være på repertoiret hos strygeorkestre i mange år frem.

Gårsdagens luke: 8. desember