Lyd og ulydighet – Ny Musikk siden 1938

Pressemelding fra Ny musikk og Press forlag:

ET VIKTIG STYKKE NORSK MUSIKKHISTORIE

Lyd og ulydighet – Ny Musikk siden 1938
Anne Hilde Neset, Eivind Buene og Audun Vinger (red.)

«Jeg har ingen interesse av ‘ironisk musikk’», skrev Harald Sæverud i 1961, drøye 30 år før ironigenerasjonen, som et tilsvar på en konsert av den kontroversielle koreanske kunstneren Nam June Paik det samme året. I Norge har det alltid stått strid om samtidsmusikken, dette ‘pling-plong’ som gjorde, og stadig vekk gjør, noen rasende og andre lykkelige. Denne boken handler om modernismens inntreden i Norge, en historie med mange brytninger, mye lyd og mye ulydighet.

Ny Musikks grunnlegger, komponisten og kritikeren Pauline Hall (f. 1890), inkarnerer nærmest i egen person modernismens inntog i norsk musikk. Hun var en av få kvinner med en sentral lederrolle i avantgardens utbredelse i Europa da hun stiftet Ny Musikk i 1938, kjent som en radikaler som ikke nølte med å si hva hun mente: «Jeg liker et godt slagsmål», som hun selv uttalte. Hall var et kraftsenter i norsk musikk- og kulturliv gjennom over 25 år, og historien om henne er underkommunisert i norsk offentlighet. For den som ønsker å forstå litt mer av det tjuende århundrets musikkutvikling i Norge og Europa, er Astrid Kvalbeins første kapittel i boken, om Pauline Hall, et perfekt sted å begynne.

Etter Pauline Hall kom det flere markante ledere av Ny Musikk, som Finn Mortensen, Kjell Skyllstad og Kåre Kolberg. Skyllstad arrangerte psykedeliske happeninger på Munchmuseet, mens en annen leder, Arne Nordheim, kjempet for den nye musikken i debatter om Filharmonisk Selskap og Melodi Grand Prix. Organisasjonen konsoliderte seg gjennom disse som landets største arrangør av samtidsmusikk. En rød tråd gjennom boken er forbindelsen mellom musikk og politikk; grunnleggeren Pauline Halls fredsforkjempelse, boikott av Verdensmusikkdagene i Warszawa i 1968, Ny Musikks samlende rolle i Kunstneraksjonen -74, og nyere kunstneriske intervensjoner som Happy Days-festivalen med samtidsmusikk i alle Oslo Citys syv etasjer i 2007 m.m.

Gjennom noen av landets beste skribenter på området, tegner boken et rikt og mangefasettert bilde av historien om Ny Musikk i Norge – kort fortalt et helt sentralt stykke norsk musikkhistorie!

Boken lanseres i Forstanderskapssalen på Sentralen tirsdag den 21. juni kl. 19:00. Utgivelsen presenteres av redaktørenere. Det blir samtale med et utvalg av forfatterne og noe godt i glasset.

Ta kontakt for mer informasjon,

Thomas Mala
Markedssjef
+47 466 76 155
thomas@fpress.no

Anne Hilde Neset
Leder Ny Musikk
+47 953 01 383
annehilde@nymusikk.no

Thor Arvid Dyrerud
Forlagsredaktør
+47 957 078 68
tad@fpress.no