Nordisk råds musikkpris 2018 er tildelt Nils Henrik Asheim

Nils Henrik Asheim mottok prisen av den svenske sangeren og komponisten Sofia Jernberg på Nordisk råds prisutdeling i Den Norske Opera og Ballett i Oslo, tirsdag 30. oktober. Nordisk råds musikkpris skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikalsk virksomhet på høyt kunstnerisk nivå. Annethvert år går prisen til et ensemble, og annethvert år, som i år, gis den til et verk av en nålevende komponist.

Vi gratulerer Nils Henrik Asheim med Nordisk råds musikkpris 2018. Foto: Johannes Jansson/norden.org

Juryens begrunnelse
Nordisk råds musikkpris 2018 går til et stykke musikk som er intenst nåtidig og på samme tid bevisst på sin historie. Vårt aller første instrument, den menneskelige stemmen, står sentralt i stykket, siden musikken varsomt integrerer språk i sine lydverdener. Lytterne blir invitert inn i en annerledes opplevelse av tid, eller snarere en rekke atmosfærer eller tilstander, og ikke uten en viss følelse av risiko og ubehag. Stykket består av 18 seksjoner, og hver av dem utforsker et samisk ord relatert til snø som det refereres til i avhandlingen “Muohttaga jávohis giella – The Silent Language of Snow» av Inger Marie Gaup Eira. Noen ord beskriver snø direkte, andre snøens innvirkning på folks dagligliv – som for eksempel ulahat, som betyr “oversnødd vintervei som så vidt er synlig”. Nils Henrik Asheims verk Muohta for kor og strykeorkester beskriver langsomme endringer som vi knapt kan se eller oppfatte. Verket fikk sin urframføring i Oslo i 2017 side om side med Joseph Haydns Årstidene, og komponisten sa i forbindelse med denne begivenheten at konteksten inspirerte han til å gå bort fra tanken om framskritt og kontroll over naturen som gjorde seg gjeldende på Haydns tid, til fordel for en urfolkserfaring av å leve med naturen

Gjennom hele sin karriere har Asheim (født 1960) arbeidet som både komponist, organist, organisator og kurator med en bemerkelsesverdig evne til å åpne kunstmusikken for et bredt spekter av sjangre og potensielle nye lyttere.

Om Nordisk råds priser
Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikkpris og miljøpris. Hver pris er på 350 000 danske kroner og overrekkes i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon.

[teksten er hentet fra pressemelding til Nordisk råd og Nordisk ministerråd]


Relaterte lenker:
NRK fra prisgallaen
Les nominasjonsteksten for verket “Muohta” og Nils Henrik Asheim
Les mer om Nordisk råds priser
Presentasjon fra urfremføring av «Muotha» med Det Norske Solistkor og ensemble Allegria