Om jubileet

Norsk Komponistforening 100 år – Fremtiden er uhørt!

I 2017 feirer Norsk Komponistforening 100 år. Det er en kulturhistorisk begivenhet, og en rekke arrangementer vil finne sted over hele landet. Gjennom hele året vil vi løfte frem mangfoldet av kunstneriske uttrykk på feltet og de som gir dette klangbunn som skapere, utøvere, formidlere og lyttere.

Norsk Komponistforening og enkeltmedlemmer har vært sentrale i å bygge opp institusjoner, festivaler, ensembler og ordninger – og dermed Norge som kulturnasjon. Her er noen eksempler på institusjoner som er skapt i Norge takket være initiativer fra Komponistforeningen:
• TONO, Kopinor, Norwaco og Bibliotekvederlag som gir vederlag til kunstnere, samt innføring av garantiinntekt og kunstnerstipend.
• Foreningen nyMusikk som har lokalavdelinger i hele landet (norsk seksjon av ISCM)
• Oslo Konserthus
• Norges musikkhøgskole og komposisjonsstudiet der
• Ultimafestivalen – Europas største festival for samtidsmusikk
• NOTAM (Norsk Senter for Teknologi, Akustikk og Musikk)
• Norsk Musikkinformasjon (MIC), som siden ble innlemmet i Music Norway
• I tillegg er en rekke ensembler er startet av norske komponister – bl.a. Oslo Sinfonietta, Cikada, BIT20, Ensemble NeoN, Aksiom med flere.

Listen over danner et bilde av flere lagspillere i Komponistforeningens jubileum. I tillegg er aktiviteten stor på det frie feltet, og flere musikere og enkeltmedlemmer har tatt initiativer til spennende jubileumstiltak. Aktører over hele landet – fra profesjonelle til amatører – er blitt invitert til å bli med på feiringen ved å fremføre og bestille norske verk, og skape egne konserter og arrangementer. Følg med i vår jubileumskalender.

Komponister arbeider med langstrakte tanker som beveger seg i tid; der det som ligger foran og det som ligger bak oss, alltid klinger med i forløpet. Så vel som å feire musikken som er blitt skapt de siste hundre årene, er jubileet et springbrett for å skape nye, varige verdier som også griper inn i de neste hundre årene. Gjennom en rekke prosjekter som fokuserer på utvikling av unge talenter, sås det frø som vil blomstre opp over de neste tiårene. Les mer om prosjekter for barn og unge her.

I jubileumsåret blir det fokus på kunstnerisk nyskaping, mangfold og innovasjon, utforsking av det klingende verks verdi i dag, friske blikk på vår musikalske kulturarv, økt bruk av norske verk, internasjonalt arbeid og talentutvikling. Rekruttering av unge komponistspirer også er knyttet til Komponistforeningen likestillingsagenda.

På våre nettsider vil vi gjennom jubileumsåret gi smakebiter fra foreningens historikk, publisere gamle bilder og vi fortsetter vår tradisjon med hver fredag å publisere historiske glimt fra NRKs Arkiv.

Lørdag 3. juni vil vi lansere vår jubileumsbok under et symposium på Festspillene i Bergen, som kaster nytt lys over historien med hovedvekt på de siste 25 årene. Komponist, skribent og kulturentrepenør Geir Johnson, som ble tildelt TONOs Formidlerpris 2016, er redaktør for utgivelsen. Boken inkluderer også lydspor, og utgis av plateselskapet Grappa. Dersom du ønsker å støtte utgivelsen og få tilsendt et eksemplar, er det mulig å tegne seg til vår Tabula Gratulatoria frem til utgangen av februar. Link til informasjon om jubileumsboken.

Henvendelser om jubileet kan rettes til:
Beate Styri, kommunikasjonsansvarlig i NKF: mob 906 06 661, e-post beate@komponist.no
Stine Sørlie, prosjektleder NKFs 100-årsjubileum: mob: 992 40 426, e-post stine@komponist.no

Relaterte lenker:
Utlysning av jubileumsmidler 2017>>>
Bli med på jubileumsfeiringen i 2017>>>
Jubileumskalenderen for 2017>>>
Registrer ditt arrangement her>>>
Nåværende medlemmer av Komponistforeningen>>>
Historisk oversikt over tidligere medlemmer av Komponistforeningen>>>