PROGRAMLANSERING NORDIC MUSIC DAYS 2019

Går det an å diskutere om musikk er sann?

Hele Bodø tas i bruk når Nordic Music Days for første gang arrangeres nord for polarsirkelen. Nordic Music Days eies av Nordisk Komponistråd og drives i 2019 av Norsk Komponistforening.

Festivalen er den største og eldste internasjonale arenaen for fremføring og presentasjon av ny nordisk kunstmusikk, og finner sted 13.-17. november.

– Årets festivaltema er Sannhet? Tematikken oppstod midt i den mest hektiske me too-tiden, hvor man konstant ble minnet på at hva sannhet er ikke er så opplagt. I musikk og kunst er man trent til å stille spørsmål ved det meste, samtidig som både musikk og kunst også kan by på vedtatte sannheter. Med denne festivalen vil vi stille spørsmål om sannhet i en nordisk kunstmusikalsk sammenheng, forteller festivalens kunstneriske leder, Therese Birkelund Ulvo.

Fleinvær. Foto: Ole Forbrigd

Til Bodø kommer komponister, kunstnere og utøvere fra hele Norden, inkludert Island og Færøyene, for å lytte, diskutere og å møte publikum i byen. Festivalprogrammet inneholder alt fra lokal sangglede, høyteknologisk robotmusikk, flersanselige opplevelser med mat og lyd til storslåtte konserter i Stormen Konserthus. Det blir et splitter nytt verk for klokkespill, systemkritikk og skarp feministisk tale i konsertform. Musikk som interaktivt strategispill, høytalerorkester, taktile stoler og havet selv – både inne og ute. Stormen Bibliotek og Bodø Domkirke er viktige arenaer, med blant annet et sterkt familieprogram, kunstinstallasjoner, sprek orgelmusikk og Medea-tekster. Innen festivalen har forlatt Bodø har rundt 40 arrangementer funnet sted, fordelt på 4 intense dager.

For deg som er nysgjerrig på hva som rører seg i Norden og ikke har mulighet til å reise til Bodø i perioden, vil du fra programlanseringen og frem til november finne presentasjoner av personene bak alle de ca. 60 verkene under festivalen. To ganger i uka fra 13.mai og helt frem til festivalstart kan man bli kjent med en ny nordisk komponist på festivalens nettside.

Vi er den første generasjonen som har nok kunnskap og gode nok verktøy til å ta grep – hvis vi bare vil det nok.

20 mai starter prosjektet “Sad Truth”, hvor seks kunstnere i en uke er samlet på den vesle øya Fleinvær utenfor Bodø. Her skal de samle lyder, bilder og filmer, og i fellesskap jobbe med digital kunst som vil bli presentert blant annet på våre nettsider. Blant de seks kunstnerne finner vi David Rothenberg (USA) som i tillegg til å være komponist, forfatter og musiker, også er utdannet filosof og jobbet lenge sammen med Arne Næss i Norge.

– Menneskene er kanskje de første vesener på jorden som er intellektuelt rustet til å velge å leve i likevekt med naturen og til å vise omsorg for naturens mangfold. Hvorfor velger vi likevel å ikke gjøre det som åpenbart fremstår som det viktigste og riktigste? Vi er den første generasjonen som har nok kunnskap og gode nok verktøy til å ta grep – hvis vi bare vil det nok. Når ordene i samfunnsdebatten er brukt opp, åpner det kanskje et rom for kunsten og musikken som meningsytring, sier Ulvo.

Therese Birkelund Ulvo, kunstnerisk leder Nordic Music Days 2019 – Bodø. Foto: Andreas Ulvo

I tillegg til å bringe Norden til Bodø, skal Nordic Music Days også prege byen og skape forstyrrelser og interaksjon med Bodø som kulturby og innbyggerne generelt. Festivalen tar byen i bruk og ønsker å være en attraksjon for de som bor i Bodø, kunstmusikkinteressert eller ei.

– Nordic Music Days er med på å ta pulsen på det som skjer innen samtidsmusikkfeltet i Norden. Feltet er i konstant bevegelse og utvikling og gjennom en omfattende juryeringsprosess med representanter fra både Færøyene, Island, Finland, Sverige, Danmark og Norge har vi i løpet av prosessen spredt mye kunnskap og kjennskap over landegrensene. Over 600 verk ble sendt inn, og det har vært utrolig spennende å se hvordan de forskjellige landene har ulike tradisjoner og trender. Generelt er jeg imponert over nivået og kunne gjerne laget festival i flere uker uten å gå tom for godt innhold, sier Ulvo.

Går det an å diskutere om musikken er sann? Hvilket repertoar blir historisk og hvilke prosesser, strukturer og eventuelt tilfeldigheter former historieskrivingen? Kan vi rette opp i skjevvurderinger som allerede er gjort? Står musikken, som ofte er ordløs, friere enn andre kunstformer? Er virkeligheten et antonym til kunst og kunstighet? Min historie er like sann som din – men den blir aldri den samme historien. Eier alle sin egen sannhet?

Eirik Raude, prosjektleder Nordic Music Days og kunstnerisk leder Therese Birkelund Ulvo. Foto: Stormen Konserthus

Spørsmålene tar vi med oss i et kompakt program med ca. 60 komponister fra hele Norden og med Vocal Art, Arktisk Filharmoni, Stormen bibliotek, Stormen Kulturhus og Bodø Domkor som viktige lokale samarbeidspartnere — de bidrar betydelig til at vi får det hele til. Tilreisende kommer blant annet både Cikadaensemblet (NO) og Esbjergensemblet (DK), begge spesialister på feltet.

Hele programmet finnes på: https://nordicmusicdays.org

Press release; english version, pdf

Kontakt:
Therese Birkelund Ulvo,
kunstnerisk leder Nordic Music Days (NMD) 2019 – Bodø
Mob: +47 93295821 | E-post: therese@tbulvo.com |