Mathilde Grooss Viddal

Mathilde Grooss Viddal (1969) genreoverskridene komponist, i bresjen som fri-improutøver, orkesterleder for FriEnsemblet og utdannet programingeniør.

«Outstanding large ensemble free jazz set. An expansive viewpoint, where Nordic Jazz serenity cohabits the same space as wildly careening improvisations. Just sensational. The kind of boundless creativity one hopes for in their artists» Wonderingsound

Mottatt Internasjonale priser for komposisjon/arrangering, med fem CD-utgivelser av FriEnsemblet hun leder som har begeistret jazzanmeldere fra flere kontinenter.

Viddal har studert ved Universitetet i Oslo/Musikkvitenskap med komposisjon fordypning hos bla. professor og komponist Rolf Inge Godøy, tatt videreutdanning jazzkomposisjon ved Høyskolen i Agder hos jazzmusiker og komponist Egil Kapstad og er også utdannet programingeniør ved Gjøvik Ingeniør Høyskole.

Hun har turnert i Norge og internasjonalt med forskjellige konstellasjoner, samarbeidet med musikere fra hele verden, i de senere årene i tett samarbeid med den Fransk-Syriske musikeren Naïssam Jalal. Viddal har bidratt på en titalls CD- utgivelser, hatt flere bestillingsverkoppdrag og installasjoner i inn og utland. Hun har nettopp avsluttet bestillingsverket «Tri vendur blés ho i den høgaste sky» som ble urfremført på Vossajazz 2018 og fremført på åpningen av UNESCOs Europeiske kulturarvår 2018 og på UNESCOS International Jazzday(s) 2018. Viddal har mottatt tittelen residerende kapellmester (res.kamp.) på Kampenjazz i Oslo i 2016, i 2006 mottok hun Statens 3-årige kunstnerstipend. I 2018 ble hun en av 10 vinnere som mottok den internasjonale prisen; Global Women in Music for Human Rights/Donne in Musica, i forbindelse med FNs 70års jubileum av signeringen av Menneskerettighetserklæringen – Prisen ble overrakt under en galla konsert i Teatro Argentina i Roma.

Foto: Arne Raanaas

Lenker: