Silvan Loher

Silvan Loher er født i Schaffhausen i Sveits 2. april 1986. Han fikk undervisning i piano fra barndommen av og begynte å komponere som autodidakt fra han var 12 år gammel. I 2006 begynte han sitt studium i komposisjon på musikkhøgskolen i Basel (Musik-Akademie Basel) med Georg Friedrich Haas og Jakob Ullmann og besøkte mesterklasser med blant annet Beat Furrer, Helmut Lachenmann og Thomas Jennefelt. Han fikk dessuten undervisning i barokkobo på Scola Cantorum Basiliensis. I 2013 avsluttet han studiet sitt med master of arts i komposisjon. Han har siden hatt mange komposisjonsoppdrag og fremførelser, mest i Sveits, men også i Nederland, Norge, Italia, Tyskland, Frankrike og Sverige.

I juni 2017 flyttet han til Oslo. Samme måned ble CDen „Night, Sleep, Death and the Stars“ publisert ved Odradek Records. Han var finalist i komposisjonskonkurransen „…a Camillo Togni“ i Brescia, Italia, og vant en „special mention“ av juryen der. Blant de mange ensembler og festivaler som har bestilt verk av Silvan er ensemble “il continuo” (Cremona), “camerata variabile” (Basel), Paulus Barokk (Oslo), internasjonal Bach Festival Schaffhausen, festival Ars Braemia og Swiss Chamber Music Festival. Mange av fremføringene hans ble innspilt og sendt av sveitsisk radio SRF, og ble etter hvert også sendt av BBC radio, RAI og Nederlansk radio. Et høydepunkt blant disse er den 90 minutter lange polykoral “Messe für Muri”, bestilt av klosterkirken i Muri i Sveits. For tiden er Silvan optatt med et oppdragsverk for stor symfoniorkester og en opera som han har jobbet på lenge.

I sin musikk leter Silvan etter en balanse mellom det tradisjonelle og moderne. Han er interessert i de mange forskjellige uttrykksformer i samtidsmusikk. Hans egen stil er derimot basert på tradisjonell tonalitet, eller heller modalitet, og melodikk, men med sin egen ”twist”. Han er veldig opptatt av klangfarger og nyanser, det er de fine og subtile overgangene mellom klangene og harmoniene som interesserer ham mest. Og så streber han etter en musikk med dypt uttrykk og emosjonalitet. Vokalmusikk er et viktig tyngdepunkt i hans produksjon, og der er han veldig opptatt av å finne det riktige uttrykket for teksten, og en idiomatisk, livlig og emosjonelt adekvat vokalitet, samtidig som han legger vekt på tekstforståelse. Lyrikk og natur er hans andre store lidenskaper i livet ved siden av musikk, og de har en viktig påvirkning på hans virke som komponist. Silvan skriver alt fra korte til lange verk og fra liten besetning til stort orkester.

Foto: Jhon Jairo Jimenez

Lenker:
Hjemmeside
Spotify